Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Problemen om uw woonkrediet terug te betalen? U krijgt uitstel tot 30 september

Wie als gevolg van de coronacrisis moeite heeft om zijn woonkrediet terug te betalen, kan die maandelijkse aflossingen uitstellen tot 30 september. Hoe gaat dat in zijn werk?
Minister van Financiën Alexander De Croo en Johan Thijs, voorzitter van Febelfin, lichten de steunmaatregelen toe die de bankensector neemt om de impact van corona op de consument te beperken. ©BELGA
Zondag kondigden de banksector en de regering maatregelen aan om de impact van het coronavirus op de portemonnee van de consument tijdelijk te verlichten. Verwacht wordt dat door de crisis 1 miljoen Belgen in tijdelijke werkloosheid terechtkomen. Ze krijgen dan een werkloosheidsuitkering van de RVA - voor wie voltijds werkt gaat het om een onmiddellijk forfait van 1.450 euro per maand - en daarbovenop een premie van 150 euro van de federale overheid. Desondanks dreigen veel gezinnen in financiële ademnood te komen omdat de vaste kosten, zoals de afbetaling van een woonkrediet blijven doorlopen.
Advertentie
De banken werken volop aan de praktische gevolgen van de maatregel. We zetten voor u al een en ander op een rijtje.
  • Wie komt in aanmerking?

Wie komt in aanmerking?

Belgen die financieel getroffen zijn door de crisis omdat ze tijdelijk werkloos zijn of hun zaak hebben moeten sluiten of activiteiten verminderen. 'We zullen daarbij kijken naar de terugbetalingscapaciteit van de kredietnemer', zegt Oliver Onclin, directeur retail en commercial banking bij Belfius. Ook iemand die deeltijds tijdelijk werkloos is, kan dus in aanmerking komen als de terugbetaling van uw krediet bemoeilijkt wordt.

'Klanten die vermeld staan in de kredietcentrale (en met een betalingsachterstand kampen) komen niet in aanmerking voor deze maatregel', zegt Valery Halloy, woordvoerder van BNP Paribas Fortis.

Zowel hypothecaire leningen voor de eigen woning als voor een tweede verblijf zouden in aanmerking komen.

Advertentie
  • Valt de volledige maandelijkse aflossing weg?

Valt de volledige maandelijkse aflossing weg?

De bedoeling is inderdaad dat u uitstel krijgt voor het volledige bedrag en dus noch intresten noch kapitaalaflossingen betaalt. Dat voor maximaal zes maanden, tot 30 september 2020. Uitstel is geen afstel: de looptijd van uw krediet wordt dan gewoon verlengd.

  • Hoe gaan banken controleren dat ik in moeilijkheden zit?

Hoe gaan banken controleren dat ik in moeilijkheden zit?

Klanten moeten met een bewijsstuk voor de dag komen. 'We gaan ons daarin flexibel opstellen', benadrukt Onclin. 'Een attest van werkloosheid kan even op zich laten wachten. Een mail van de werkgever kan volstaan.' Eerder liet Johan Thijs, CEO van KBC en voorzitter van bankenfederatie Febelfin, verstaan dat de regeling met gezond verstand wordt toegepast. 'Een gezin met twee werkenden van wie één technisch werkloos wordt, kan geen beroep doen op betalingsuitstel als op hun bankrekening 500.000 euro staat.' Maar niet iedereen heeft al zijn spaargeld bij dezelfde bank geparkeerd. De vraag is dan ook hoe banken dat gaan controleren.

  • Hoe kan ik uitstel vragen?

Hoe kan ik uitstel vragen?

U neemt contact op met uw bankkantoor, liefst per mail of telefonisch. 'We hebben een elektronisch formulier waarmee klanten een aanvraag kunnen doen', zegt Onclin. 'De bedoeling is dat de hele procedure per mail wordt afgehandeld, zodat klanten niet onnodig naar het kantoor komen.'

  • Zullen banken dossierkosten aanrekenen?

Zullen banken dossierkosten aanrekenen?

Nee, er is afgesproken dat het uitstel kosteloos is.

  • Wat met mijn belastingaangifte van volgend jaar?

Wat met mijn belastingaangifte van volgend jaar?

Intresten en kapitaalaflossingen kan u fiscaal inbrengen, als de lening voor uw gezinswoning werd afgesloten voor 1 januari 2020. Voor nieuwe kredieten is de woonbonus - het fiscaal voordeel voor de woning waarin u woont - sinds dit jaar afgeschaft. 'Maar u hebt maar voordeel op de uitgaven die u doet', zegt Jef Wellens, fiscaal expert van Wolters Kluwer. Geen aflossingen betekent in principe dan ook geen fiscaal voordeel. Maar veel mensen zitten met hun lening aan het maximum van de woonbonus, en kunnen dus wel een paar maanden overslaan voor dat invloed heeft op hun fiscaal voordeel. 'Wie 100.000 euro leent op 20 jaar tegen een rente van 1,5 procent betaalt jaarlijks 5.824 euro af, terwijl de woonbonus (sinds 2015) de eerste 10 jaar 2.280 euro bedraagt, en voor een koppel dus 4.560 euro.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.