Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Procederen wordt duurder

Naar de rechtbank stappen wordt fors duurder. De ministerraad besliste vrijdag om de rolrechten, de belasting die iemand betaalt als hij een zaak voor de rechtbank brengt, op te trekken. Dat moet de werklast van justitie verminderen.
Door de rolrechten te verhogen wil de federale regering verhinderen dat mensen onbezonnen naar de rechtbank stappen. ©BELGA

De burger zal voortaan meer moeten betalen als hij met een geschil naar een rechter stapt. Op voorstel van de minister van Justitie Koen Geens ( CD&V) gaan de tarieven fors naar omhoog. 'De rolrechten, de  belastingen die iemand moet betalen bij het inschrijven van een zaak op de agenda van de rechtbank, worden aangepast om ze in verhouding te brengen tot de werklast van justitie. Want die is de jongste tien jaar exponentieel toegenomen', meldt Geens in een persbericht.

Geens hoopt dat mensen de rechtbanken meer gaan zien als het allerlaatste redmiddel. De strategie van de minister moet mensen ertoe brengen 'opnieuw de weg van het constructief overleg te kiezen' en alleen naar de rechter te stappen als andere en goedkopere manieren om uit de impasse te geraken zijn uitgeput.

De hogere rolrechten moeten er ook toe leiden dat mensen niet zomaar hoger beroep aantekenen. Lange procedureslagen worden zo ook ontmoedigd.

Om de kritiek te pareren dat de hogere tarieven de toegang tot justitie zouden belemmeren, benadrukt Geens dat de rolrechten niet stijgen voor kleinere vorderingen. De concrete tarieven, vindt u in deze tabel.

Voor de familierechtbanken, die onder meer de echtscheidingsprocedures behandelen, komt er één tarief van 100 euro, dat de burger bovendien slechts éénmaal moet betalen wanneer hij de zaak aanhangig maakt.  Die 100 euro geldt voor de hele duurtijd van de zaak. Tot nu moest iemand die uit de echt wil scheiden, opnieuw rolrechten betalen bij elke nieuwe stap in een echtscheidingsprocedure.

Ook het systeem van de rechtsbijstand, waardoor iemand met een laag inkomen toch een beroep kan doen op een advocaat, blijft behouden. Verder wordt aan de betaande vrijstellingen, vaak ingegeven om sociale redenen, niet geraakt. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud