Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

"Regering moet investeren in betere terugbetaling tandzorg"

De Christelijke Mutualiteit (CM) wil dat de volgende regering 200 miljoen investeert in een betere terugbetaling van de tandzorg.
Advertentie
©doc

Uit een rondvraag van de mutualiteit blijkt dat orthodontie ongeveer 1.500 euro kost, voor een nieuwe tand met wortel betaal je al snel 1.350 euro. CM wil dan ook dat de ziekteverzekering versterkt wordt, "want iedereen heeft recht op een gezond en mooi gebit", aldus CM-voorzitter Marc Justaert in een communiqué.

Volgens een CM-enquête vinden vier Belgen op de tien tandzorg moeilijk betaalbaar. Van de elf procent die zorg moet uitstellen om financiële redenen, doet de grootste groep (26 pct) dit voor tandzorg.

Naar aanleiding van die resultaten bevroeg CM leden die recentelijk naar de tandarts gingen over hoe veel zij betaald hadden. Uit de meer dan 160.000 antwoorden bleek dat een behandeling bij de orthodontist voor een volwassene ongeveer 1.500 euro kost, een tandimplantaat 800 euro en een kroon 550 euro. Deze behandelingen worden niet terugbetaald. Andere veel voorkomende behandelingen, zoals een consultatie bij de paradontoloog of een skeletprothese, worden slechts gedeeltelijk terugbetaald.

Uit de enquête blijkt tot slot dat er grote verschillen zijn tussen de prijzen die tandartsen aanrekenen.

CM schuift voor de volgende regering vijf actiepunten naar voor die de tandzorg toegankelijker maken. Zo vraagt ze de terugbetaling van bepaalde tandzorgen door de ziekteverzekering, een verplichte offerte voor bepaalde behandelingen zoals orthodontie, een transparantere factuur, meer geconventioneerde tandartsen en meer gerichte bewustmakingsacties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud