Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

'Rekeningnummer behouden bij overstap niet wenselijk'

Ondanks ontevredenheid over de kosten, veranderen slechts weinig mensen van bank. Test-Aankoop pleit voor behoud rekeningnummer. 'Technisch mogelijk, maar niet wenselijk' reageert de bankensector.
Advertentie
©HH

De consumentenorganisatie Test-Aankoop peilde bij 8.100 abonnees naar hun tevredenheid over hun bank. De gemiddelde score was nog aanvaardbaar: 71 procent van de klanten zei tevreden te zijn over de dienstverlening. Opvallend was wel dat de grote traditionele banken onder dat gemiddelde bleven. Vooral over de kosten bij de grote banken loopt de ontevredenheid hoog op. 

Nummer behouden

Ondanks die ontevredenheid stappen weinig mensen over naar een andere bank. Volgens cijfers van Febelfin veranderden vorig jaar maar zo'n 70.000 Belgen van bank, ook al is de procedure simpeler geworden sinds de invoering van de zogenaamde bankoverstapdienst.

Test-Aankoop roept daarom de volgende regering op om werk te maken van een eenvoudigere procedure om van bank te veranderen, 'waarbij je je rekeningnummer kan behouden, zoals je ook je gsm-nummer behoudt wanneer je van telefoonoperator verandert', zegt woordvoerder ­Simon November.

Overstag gaan

'We begrijpen de vraag, maar het is niet zo simpel als het lijkt’, reageert de bankenfederatie Febelfin bij monde van woordvoerdster Isabelle Marchand. 'In elk geval kan België niet op zijn eentje rekeningnummeroverdracht invoeren. Dat zal op Europese schaal bekeken moeten worden. Maar meerdere studies op Europees vlak concluderen dat de voordelen niet opwegen tegenover de nadelen', weet Marchand.

'Rekeningnummeroverdracht is technisch mogelijk, maar gelet op de verwachte complexiteit van de technische, operationele en procesmatige invoering en gevolgen voor banken en processors is het niet aan te raden', concludeerde bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank al in 2016. Eerder kwam ook de Europese Commissie in 2013 tot een gelijkaardige conclusie.

De parallel met het gsm-nummer gaat niet op. Aan een bankrekeningnummer zijn andere producten gekoppeld.
Isabelle Marchand
woordvoerder Febelfin

Een van hun belangrijkste argumenten is dat daardoor het rekeningnummer niet meer verwijst naar bij welke bank de rekening wordt aangehouden. 'Net als de telecomoperatoren in het verleden, staan banken hier weigerachtig tegenover omdat elk rekeningnummer een identificatiecode heeft. We kunnen enkel vaststellen dat de telecomoperatoren op een bepaald moment ook overstag zijn gegaan', pareert Test-Aankoop dit argument. 

'De parallel met het gsm-nummer gaat niet volledig op. Want aan een bankrekeningnummer zijn heel wat andere producten gekoppeld, zoals een woonkrediet, een kredietkaart of een effectenportefeuille’. reageert Marchand. 

Andere obstakels

'Nummerbehoud is zeker niet het enige obstakel dat klanten ervan weerhoudt om van bank te veranderen', weet Simon November van Test-Aankoop. 'Door de koppeling met andere producten, kan iemand zijn woonkrediet of zijn brandverzekering duurder zien worden als hij zijn zichtrekening opzegt.'

Ook het overzetten van een spaarrekening en zeker van een effectenrekening zou goedkoper moeten kunnen. 'Zo rekenen MeDirect en BNP Paribas Fortis 150 euro aan per effectenlijn die je wil overzetten. Voor een klant met een portefeuille van 3 aandelen, kost een overdracht daardoor 450 euro', illustreert hij. 

Bankoverstapdienst

'Net doordat het nummerbehoud zo complex is, is begin vorig jaar de bankoverstapdienst uitgebreid', merkt Marchand op. Sinds 1 februari 2018 hoeft de klant niet langer zelf zijn nieuwe rekeningnummer door te geven aan zijn werkgever of aan de elektriciteitsleverancier als hij van bank verandert. Via de dienst Bankswitching brengt de nieuwe bank de schuldeisers met domiciliëringen en de terugkerende betalers op de hoogte van het nieuwe rekeningnummer. Zo blijft de klant heel wat papierwerk bespaard. 

Desondanks blijft het aantal overstappen beperkt. Ter vergelijking: eind 2017 waren er 17,9 miljoen zichtrekeningen, wat betekent dat slechts voor 0,4 procent van die rekeningen gebruik is gemaakt van de bankoverstapdienst. Of nog: vorig jaar veranderden meer dan een half miljoen Vlaamse gezinnen van energieleverancier. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud