Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Ruim 30.000 Belgen zetten huur bankkluis stop

De huur van bankkluizen bij de vier grootbanken is in 2017 weer sterk gedaald. 31.866 Belgen zegden de huur op. De installatie van privékluizen neemt toe.
Advertentie

Het aantal verhuurde bankkluizen verminderde in 2017 met 6 procent naar 516.931. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Ook in 2016 was er een daling met 6 procent. De afnemende vraag naar bankkluizen is volgens de banken het gevolg van meerdere factoren. Het aantal bankkantoren daalt, nieuwe of gerenoveerde bankkantoren hebben vaak geen kluizen meer en steeds meer officiële documenten zijn in elektronische vorm beschikbaar.

516.931
kluizen
De vier grootbanken verhuizen ruim een half miljoen kluizen.

Belfius verwijst ook naar het gebruik van privékluizen. Het beveiligingsbedrijf Ceulemans Security ziet de verkoop van kluizen aan particulieren stijgen. ‘Sommige mensen vinden het makkelijker om thuis een kluis te hebben. Naar de bank gaan wordt moeilijker omdat meer bankkantoren dan vroeger na de middag gesloten zijn.’

‘Particulieren zijn genoodzaakt een kluis te kopen voor zichzelf omdat het aantal kluizen bij de banken vermindert’, zegt Bart Berkvens, sales manager van De Raat, een leverancier van beveiligingssystemen. ‘Bovendien is het vertrouwen in banken gedaald.’ De Raat en Ceulemans Security signaleren dat vooral oudere mensen en zelfstandigen een kluis kopen.

Prijsverhoging

ING geeft toe dat de prijsverhoging van 2016 een negatieve invloed had op de verhuur van bankkluizen. Maar de forse prijsverhoging die KBC en Belfius in 2017 doorvoerden, had op het eerste gezicht weinig of geen impact. Bij BNP Paribas Fortis, dat zijn prijzen niet verhoogde, daalde het aantal verhuurde bankkluizen meer dan bij KBC en Belfius.

De weerslag van de afschaffing van de effecten aan toonder is grotendeels achter de rug. De Belgen bezaten eind 2015 nog 20.000 papieren aandelen, obligaties, kasbons en beleggingsfondsen. Ze moesten die uiterlijk eind 2013 indienen, maar een deel keerde niet terug.

Leegstand

De meerderheid van de bankkluizen is leeg, want bij BNP Paribas Fortis, KBC en ING samen is slechts 39,9 procent van de safes verhuurd. Het percentage verhuurde kluizen varieert van 31,8 procent bij KBC tot 61,2 procent bij ING.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud