Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

'Scheiden vergt meer tijd dan vroeger'

'Het duurt langer om uit de echt te scheiden dan vroeger', zegt advocaat Liliane Versluys, voorzitter van de commissie familierecht van de Orde van Vlaamse Balies. ' De komst van de familierechtbanken levert niet het verhoopte resultaat op'.
Echtscheidingsprocedures zijn er niet altijd eenvoudiger op geworden. ©mfn online editor import

Sinds september vorig jaar is er een familierechtbank voor alle familiale geschillen, ook voor echtscheidingen.

Voordien moesten echtgenoten die een punt willen zetten achter hun huwelijk zich tot verschillende rechtbanken wenden: Naar de vrederechter voor dringende voorlopige maatregelen in de aanloop tot een echtscheidingsprocedure of voor geschillen over alimentatie. Naar de kort geding rechter voor voorlopige maatregelen tijdens de echtscheidingsprocedure.  Naar de rechtbank van eerste aanleg voor de echtscheiding en de vereffening-verdeling. En tot slot naar de jeugdrechter voor geschillen over het verblijf van de kinderen na echtscheiding.

Sinds 1 september vorig jaar, kunnen de echtgenoten zich richten tot één enkele rechtbank. Dat moest leiden tot een geharmoniseerde procedure, lagere kosten en coherentere beslissingen.

Maar één jaar na datum blijkt dat een slag in het water. 'Ik heb het gevoel dat de behandeling van echtscheidingen langer duurt dan vroeger', zegt Liliane Versluys, bij de Orde van Vlaamse Balies (OVB) voorzitter van de commissie familiezaken. Daarmee bevestigt Versluys het bericht dat maandag verscheen in De Standaard.

'Ik zeg niet dat echtscheidingsprocedures nu altijd langer duren. Maar we stellen vast dat wanneer partijen een echtscheiding aanvragen, die zaak in de praktijk toch weer wordt ontdubbeld.  De verschillende aspecten van een echtscheiding worden behandeld door verschillende rechters binnen die ene familierechtbank. Eén rechter van de familierechtbank buigt zich over de voorlopige maatregelen zoals het verblijf van de kinderen, de toekenning van een onderhoudsgeld of de vraag wie voorlopig in de gezinswoning mag blijven wonen. Een andere rechter beslist over de echtscheiding en houdt toezicht op de vereffening-verdeling'. Eén en ander maakt de afwikkeling van een echtscheidingsprocedure niet coherenter, wat net de bedoeling was.

Daarbij komt dat de rechtbanken kampen met een tekort aan rechters.  En dat terwijl de familierechtbanken taken overnamen van andere rechtbanken, zoals de vrederechters. Voorzitters van de rechtbanken vrezen dan ook dat de echtscheidingsprocedures nog verder zullen uitlopen.

Om de druk op de schouders van de familierechtbanken te verlichten, wil de minister van Justitie Koen Geens ( CD&V) een aantal zaken aan de bevoegdheid van de familierechtbanken onttrekken, zoals de echtscheidingen door onderlinge toestemming of echtscheidingen zonder gezamenlijke minderjarige kinderen.

'Geen goed plan', vindt Versluys. 'Ook als de partijen elkaar vinden en een overeenkomst  uitwerken, is de tussenkomst van een rechter een waarborg voor een goede en werkbare regeling. Ook als zo'n echtscheiding door onderlinge toestemming wordt vastgelegd in een notariële akte , is dat nog geen garantie voor een werkbaar document'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud