Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Sinterklaas brengt digitale cadeautjes

Elektronisch speelgoed komt er in alle soorten en maten. Sommige gadgets dienen voor puur spelplezier, aan andere kleeft ook een educatief kantje en een derde categorie is behalve leuk ook praktisch. Een selectie.
©RV-DOC

1. Nintendo Switch Lite

De Nintendo Switch is een evergreen op menig sinterklaaslijstje en Nintendo heeft dit jaar een Lite-variant uitgebracht die een kleine honderd euro goedkoper is. Daarvoor werden een paar kleine opofferingen gebracht. De Lite heeft een iets kleiner scherm (5,5 in plaats van 6,2 inch) dan de gewone Switch en de Joy-Cons, zoals Nintendo de bedieningsknoppen noemt, zijn niet los te koppelen.

Het grootste verschil is dat de Lite een pure draagbare console is. U kunt haar dus niet aan een televisiescherm hangen, wat met de gewone Switch wel kan. Dat betekent dat een handvol games die geen handheldmodus ondersteunen nietdraaien op de Lite. Super Mario Party en Just Dance zijn waarschijnlijk de bekendste.

Daarvoor hoeft u de Lite niet te laten, want de bekendste Nintendo-franchises als Zelda, Super Mario en Super Smash Bros. werken allemaal probleemloos en bieden veel spelplezier.

Prijs: 229 euro

2. Artie 3000 Coding Bot

U herinnert zich vast nog de ‘spirograaf’ uit uw jeugd: dat plastic ding waarmee u gemakkelijk geometrische figuren en mandala’s kon tekenen. De Artie 3000 is de digitale opvolger daarvan. Artie is een soort robot waarin een pen past en die u kunt besturen via een speciale ‘programmeerwebsite’. Daar kunt u lijstjes met commando’s aanmaken die Artie dan een voor een afwerkt.

De robot komt met verschillende vormen (cirkels, vierkanten, driehoeken…) die naar hartenlust aangepast kunnen worden. Op die manier kunnen tekeningen gemaakt worden, maar leert het kind, volgens de fabrikant, ook de basisprincipes van visueel programmeren en krijgt het inzicht in geometrie en wiskunde. Voor gevorderden kan de Artie zelfs aangestuurd worden met echte programmeertalen als JavaScript en Python.

Het robotje werkt met een pc, een Mac en een tablet. De fabrikant Educational Insights maakt er ook een punt van dat Artie geen wifiverbinding nodig heeft en dus geen data verzamelt en doorstuurt.

Prijs: ongeveer 65 euro

3. Oppo Reno2 en Reno2 Z

Zeker bij kinderen vanaf een jaar of twaalf staat een smartphone vaak hoog op het verlanglijstje. Veel ouders hebben geen zin 800 of 1.000 euro te spenderen aan de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy, maar dat hoeft gelukkig niet. In de lagere prijsregionen zijn ook smartphones te vinden die een prima ervaring bieden, zoals de Chinese Oppo Reno2 en Reno2 Z.

De apparaatjes komen met een groot oledscherm en een prima camera die ook in weinig licht nog toonbare foto’s kan maken. Ze beschikken allebei ook over een koptelefoonaansluiting, wat meer en meer een zeldzaamheid wordt. Ook een supersnelle batterijlader is aanwezig.

De Oppo Reno2 heeft daarnaast een frontcamera die als een soort haaienvin in en uit het apparaat schuift, een gimmick die er bij tieners waarschijnlijk wel ingaat. Toch lijkt de Reno2 Z ons de betere koop. Die heeft een iets tragere processor, een minder hoge schermresolutie en wat minder megapixels onder de telelens, maar is wel bijna 150 euro goedkoper.

Prijs: 490 euro (Oppo Reno2) en 345 euro (Oppo Reno2 Z)

4. Playz V8 Motor schaalmodel

Als de elektrische wagen binnenkort echt doorbreekt, rijden over enkele jaren misschien niet langer auto’s met een verbrandingsmotor rond. Toch kan het voor een ingenieur in spe bijzonder nuttig zijn te weten te komen hoe zo’n ding werkt. Dat is het idee achter de Playz V8 Combustion Engine.

Het model van een klassieke achtcilindermotor (schaal één op vier) moet volledig zelf in elkaar gezet worden. In de doos zitten alle krukken, riemen, assen en kleppen die voor de assemblage nodig zijn, een kleine driehonderd onderdelen. Bij heel jonge kinderen is enige assistentie van een volwassene waarschijnlijk noodzakelijk.

Nadat het gevaarte volledig in elkaar geschroefd is, wordt het op een batterij aangesloten en begint het te werken. Alle onderdelen bewegen net als bij een echte motor. Om het realisme nog wat op te drijven zit in de plastic basis waar de motor op gezet moet worden een kleine luidspreker die motorgeluiden produceert.

Prijs: ongeveer 70 dollar (verkrijgbaar bij Amazon.com en eBay)

5. Sony WF-1000XM3

Leerkrachten op een middelbare school zullen het beamen: ongeveer de halve speelplaats loopt rond met draadloze oortjes, bij voorkeur Airpods van Apple (149 euro). Draadloos betekent tegenwoordig ook echt draadloos, zelfs de verbinding tussen het linker- en rechteroortje kan zonder kabel. Voor tieners waarvoor het merk er wat minder toe doet, is de Sony WF-1000X een prima alternatief.

Die is, in tegenstelling tot de Airpods, voorzien van noisecancelling, dat omgevingsgeluid wegfiltert. Op die manier zit u als het ware in een cocon van muziek, zonder gestoord te worden door de buitenwereld. Apple biedt dat trucje alleen aan op zijn Airpods Pro en vraagt daar 279 euro voor. Bonus: de Sony komt in zwart met koperaccenten en dat ziet er een stuk luxueuzer uit dan het egale wit van de Airpods.

Met een volle batterij gaan de Sony’s ongeveer acht uur mee. Daarna moet u ze opladen door ze in het meegeleverde doosje te stoppen. Na drie keer moet ook het doosje zelf in het stopcontact.

Prijs: vanaf 190 euro

6. Snap Circuits SC-500

Kinderen laten knoeien met elektrische en elektronische onderdelen is zelden een goed idee, behalve als ze dat kunnen doen met een experimenteerdoos zoals die van Snap Circuits. In de doos zit een soort plastic bord waarop het jonge grut zelf elektrische modules kan plaatsen, zoals weerstanden, condensatoren en transistoren, maar ook IC-versterkers, een microfoon, leds en antennes. Op die manier kunnen honderden projecten in elkaar geknutseld worden, waaronder een inbraakalarm, een radiozender, een leugendetector of een deurbel. De stroom wordt geleverd door twee batterijen.

Snap Circuits brengt verschillende versies van de dozen op de markt, waarvan sommige meer en andere wat minder onderdelen bevatten en waarmee dus meer of minder projecten gemaakt kunnen worden. De prijs is evenredig met de mogelijkheden. Wie start met een goedkope doos en zin krijgt in meer, kan ook upgradekits kopen.

Prijs: 60 euro

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud