Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Slecht zien, wat kost dat?

Bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en ouderdomsverziendheid... Heel wat Belgen lijden aan refractiestoornissen. Liefst 15 tot 20 procent van de bevolking is bijziend. En de meeste 45-plussers krijgen vroeg of laat te maken met verziendheid, omdat de ooglens steeds minder elastisch wordt. Wat kost dat allemaal?
©Jiri Büller/Hollandse Hoogte

U kunt refractiestoornissen verhelpen door een bril of contactlenzen. Of een stap verdergaan en kiezen voor refractieve chirurgie. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Een bril belast de ogen niet en vereist niet veel onderhoud, maar is vrij moeilijk te combineren met sport. Bovendien beperkt een bril het zijzicht en is die gevoelig voor weersomstandigheden.

Lenzen zijn praktischer, maar u moet ze wel regelmatig reinigen. Ze kunnen een allergie voor het reinigingsproduct veroorzaken of het hoornvlies irriteren.

Bij een chirurgische ingreep kunt u normaal zien zonder bril of lenzen. Maar naast het esthetische en praktische aspect, moet u uiteraard ook rekening houden met de prijs.

Bril

Afhankelijk van het soort glazen (enkelvoudige, bifocale, progressieve of verdunde) en het montuur (eenvoudig of gesofisticeerd) varieert de prijs van een corrigerende bril van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Het gamma is zo uitgebreid, dat het voor een leek ontzettend moeilijk is om de verschillende brillen met elkaar te vergelijken. Aarzel dus niet om bij opticiens een gratis prijsofferte te vragen.

Lenzen

De prijs van contactlenzen is sterk afhankelijk van het soort lenzen. Voor harde zuurstofdoorlatende lenzen moet u rekenen op 250 tot 450 euro per paar voor de enkelvoudige en 350 tot 450 euro per paar voor de progressieve lenzen. De traditionele zachte lenzen kosten 180 tot 230 euro per paar voor de enkelvoudige en 340 tot 450 euro voor de progressieve. Bent u veeleer te vinden voor zachte lenzen die u regelmatig vervangt? Reken dan op een jaarlijks budget van 100 tot 450 euro voor de enkelvoudige en 280 tot 480 euro voor de progressieve. Daglenzen kosten tussen 1 en 1,80 euro per paar per dag voor de enkelvoudige en ongeveer 3 euro per dag voor de progressieve.

Die opgesomde prijzen zijn louter informatief. Met uitzondering van de daglenzen moet u in uw budget ook nog rekening houden met de prijs van de onderhoudsproducten. Die kosten tussen 50 en 120 euro per jaar.

Verplichte verzekering

De verplichte verzekering biedt een tegemoetkoming bij:

  • brilglazen

- min-18-jarigen, ongeacht de dioptrie;

- de leeftijdsklasse van 18 tot 64, als de dioptrie minstens -8,25 of +8,25 bedraagt;

- 65-plussers, als de dioptrie van de bifocale glazen zeker -4,25 of +4,25 bedraagt.

De brillenglazen worden volledig terugbetaald (mits u een medisch voorschrift hebt) als de opticien geconventioneerd is. Is dat niet het geval? Dan wordt de tussenkomst verminderd met 25 procent. Tenzij u de verhoogde tegemoetkoming (BIM-OMNIO) geniet. De brillenglazen kunnen op eender welk ogenblik worden vervangen, ongeacht de leeftijd, op voorwaarde dat er een verschil in sterkte is met de vorige glazen van minstens 0,5 dioptrie. Is de dioptrie niet veranderd, dan bedraagt de hernieuwingstermijn 5 jaar.

  • Het montuur wordt ook terugbetaald (27,70 euro), maar alleen voor min-18-jarigen. Die forfaitaire tussenkomst wordt slechts een keer herhaald. Ze is beperkt tot 20,78 euro (behalve bij BIM- of OMNIO-statuut) als de opticien niet geconventioneerd is.
  • Lenzen worden ook onder specifieke voorwaarden terugbetaald.

Aanvullende verzekering

Voor de aanvullende verzekeringen bieden alle ziekenfondsen een tussenkomst in de kosten voor monturen, glazen en contactlenzen. De voorwaarden en bedragen kunnen sterk verschillen.

De Christelijke Mutualiteit biedt een tussenkomst van 25 euro per leeftijdsschijf van 10 jaar.

Het Neutraal Ziekenfonds betaalt om de twee jaar 50 euro terug voor de min-18-jarigen en om de 4 jaar voor 18-plussers.

Bij de Liberale Mutualiteit is dat 75 euro per jaar voor verzekerden jonger dan 26 jaar en 30 euro voor 26-plussers.

De 7 Onafhankelijke Ziekenfondsen passen elk hun eigen tarieven toe.

De federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant verleent een eenmalige tussenkomst van 85 euro voor jongeren tot 30 jaar.

Chirurgie

Voor ametropie (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme) is de refractieve chirurgie gebaseerd op twee technieken, de photorefractieve keratectomie of PRK en de Lasik-behandeling. Daarnaast bestaat de gemengde techniek: Lasek.

Als u in hoge mate bijziend, verziend of astigmatisch bent, kan de specialist u intraoculaire implantaten voorstellen: synthetische lenzen of kunstlenzen die voor of achter de iris worden geplaatst. Zij verbeteren uw zicht door het traject van de lichtstralen binnenin het oog te wijzigen. Die techniek wordt eventueel gecombineerd met een PRK- of Lasik-behandeling.

Ook ouderdomsverziendheid kan door een heelkundige ingreep verholpen worden via een laserbehandeling, of via de PRELEX-techniek (Presbyopic Lens Exchange). Die lijkt op de techniek die wordt gebruikt bij de behandeling van cataract, waarbij de troebele ooglens wordt vervangen door een kunstlens. Bij de PRELEX-behandeling wordt de ooglens vervangen door een multifocale implantlens.

Prijs?

Het grote nadeel van refractieve chirurgie is de kostprijs. Reken op 1.000 tot 1.200 euro per oog voor PRK en Lasek, 1.250 tot 1.600 euro per oog voor Lasik en, afhankelijk van de gebruikte techniek: 1.000 tot 1.600 euro per oog voor het behandelen van ouderdomsverziendheid.

Refractieve chirurgie wordt nog niet door het RIZIV vergoed. De enige uitzondering op de regel is de PRELEX-behandeling. Wanneer u (een begin van) cataract heeft, vergoedt het RIZIV het verwijderen van de ooglens. U betaalt alleen de multifocale implantlens (600 tot 1.000 euro).

Lijdt u op uw 45ste al aan ouderdomsverziendheid terwijl uw lens nog helder is? Dan is er geen tussenkomst. Dan moet u voor de operatie, inclusief implantlens, meer dan 2.000 euro per oog neertellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud