Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

'Slechts helft zonnepanelen aangegeven'

Er zijn dit jaar al 1.135 installaties met zonnepanelen goedgekeurd en in gebruik genomen, of ongeveer even veel als in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit officiële cijfers van energiewaakhond VREG. Toch schat de sectorfederatie PV-Vlaanderen dat slechts de helft is aangegeven, uit vrees voor een nieuwe netvergoeding.
In Vlaanderen zou slechts de helft van de zonnepanelen aangegeven worden. ©ANP Pers Support

Wie in Vlaanderen zonnepanelen installeert, is verplicht die aan te geven aan zijn netbeheerder. Gebeurt dat niet, dan dreigt een boete tot 25.000 euro. Je installatie aangeven moet opdat de netbeheerder zou weten wie in welke straat stroom op het net zet. Anders dreigt het evenwicht op het net verstoord te raken. Nogal wat installateurs wijzen hun klanten op de verplichte aangifte, of nemen die administratie zelfs op zich, maar in principe is het de eigenaar die verantwoordelijk is voor de aangifte.

En niet iedereen voldoet aan die verplichting, vermoedt de sectorfederatie PV-Vlaanderen sterk. PV-Vlaanderen schat, zo meldde De Zondag, dat slechts de helft van de zonnepanelen aangegeven wordt. Volgens voorzitter Alex Polfliet is dat vooral uit schrik voor een nieuwe netvergoeding. Het is een fenomeen van dit jaar, gezien installaties tot vorig jaar recht gaven op groenestroomcertificaten, waarvoor ze dan wel aangemeld moesten worden. Gezien de nieuwste installaties voldoende renderen op basis van de stroom die ze opleveren, ontvangen ze geen steun meer, en valt het voordeel van een aanmelding weg.

Advertentie

KI en verzekering

- De installatie van zonnepanelen verzwijgen uit vrees uit een verhoogde onroerende voorheffing, is niet nodig: het plaatsen van panelen volstaat niet voor een stijging van het kadastraal inkomen.

- In veel gevallen zal ook de premie van de woningverzekering niet verhogen. Het is echter raadzaam uw verzekeraar op de hoogte te brengen opdat de installatie gedekt is voor brand, stormschade en eventueel diefstal.

- De fiscale aftrek voor de investering in zonnepanelen is afgeschaft.

Meer toelichting via deze 'Veelgestelde vragen'

'Wat niet aangegeven is, is per definitie niet becijferd', verduidelijkt Polfliet, 'maar we hebben verschillende aanwijzingen. Ten eerste zijn er de signalen van de netbeheerders zelf. Daarnaast tellen we enkele grote importeurs van panelen en omvormers onder onze leden, en die weten hoeveel ze ingevoerd hebben. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat iedereen grote voorraden aan het aanleggen is. Voorts laten installateurs zich al eens ontvallen dat klanten hen vertellen de installatie niet te zullen aangeven, en vertellen sommige particulieren zulks ook op internetfora.'

In 2013 werd een netvergoeding ingevoerd, maar ook alweer geschrapt. De kans is reëel dat alsnog een mechanisme wordt ingevoerd om zonnepaneleneigenaars te laten meebetalen voor de netinfrastructuur. Mocht dat gebeuren en de vergoeding duwt het rendement van de panelen onder 5 procent, dan zal opnieuw een steunmechanisme daarvoor compenseren. 'Klopt, maar blijkbaar wantrouwen mensen dat systeem', veronderstelt Polfliet. 

De aangifte staat los van het feit dat de elektriciteitsmeter kan 'terugtellen'. De netbeheerder heeft dus wel zicht op wijzigingen in het verbruik. De meteropnemingen gebeuren echter maar één keer per jaar, en de daling van het verbruik moet al frappant zijn eer ze bij de netbeheerder opvalt. Neem je bijvoorbeeld een elektrische wagen in gebruik, dan zal het verbruikssaldo niet danig verschillen. Ook een kleine uitbreiding van een bestaande installatie zal niet meteen opvallen.

Advertentie

Als de netbeheerders controles gaan uitvoeren en de onwettige installatie ontdekt wordt, is de boete niet mals. 'En de netbeheerders hebben het recht om je elektrische installatie te controleren', vermeldt Polfliet nog. 'Ze hoeven daar geen huiszoekingsbevel of wat dan ook voor te hebben.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.