Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Slimme telefoon, dure telefoon?

Wie binnenkort toe is aan een nieuwe gsm heeft zich vast al afgevraagd of hij niet beter meteen een smartphone koopt. Met zo'n 'slim' toestel kunt u immers niet alleen bellen, maar ook surfen, mailen en zelfs chatten. Maar hebt u zoveel extra functies ook echt nodig? Of kunt u zelfs een smartphone maar beter te slim af zijn?

(netto) - Consumentenorganisatie Test-Aankoop kwam onlangs tot de vaststelling dat de meeste trotse bezitters van een smartphone het toestel toch vooral nog gebruiken om... te bellen. De echt geavanceerde functies worden in veel gevallen zelfs gewoon niet benut. Zo speelt bijna één op twee bezitters van de iPhone er nooit muziek mee af en gebruikt amper 36 procent ooit het ingebouwde fototoestel.

Hoe houdt u uw
gsm-factuur betaalbaar?
Lees meer

Toch is dat laatste percentage niet echt verwonderlijk, want het fel geprezen toestel van Apple staat er voor bekend om redelijk wazige foto's te nemen. Ook anno 2009 zult u op de markt geen enkel toestel aantreffen dat perfect aan al uw wensen voldoet . Het is dus een kwestie van compromissen te sluiten en vooral goed na te denken welke functies u echt nodig hebt. Smartphones verschillen deze dagen vooral op de volgende vlakken:

  • Geheugen: vooral belangrijk wanneer u van plan bent om veel applicaties te installeren, maar nog meer wanneer u muziek wil beluisteren of video's wil afspelen. Gelukkig kunt u de opslagcapaciteit van veel toestellen nog uitbreiden met geheugenkaartjes.
  • Toetsenbord: of u de voorkeur geeft aan een fysiek toetsenbord dan wel aan een exemplaar op het scherm is vooral uw eigen keuze. Toch blijft voor wie veel mails verstuurt een 'echt' exemplaar aan te raden. Probeer het toetsenbord in elk geval eerst uit.
  • Gps: Handig wanneer u vaak op de baan bent, maar ook een aanslag op uw batterij. Tenzij u over een erg sterke luidspreker beschikt, is een smartphone niet in staat uw gps in de auto te vervangen.
  • Batterij: zelf zonder gps kan de batterij van sommige toestellen snel leeg zijn. Informeer voor u een smartphone koopt zeker naar de prijs van een tweede batterij.
  • Aansluitingen: elke smartphone beschikt over een hoofdtelefoonaansluiting, maar soms werkt die enkel met de oortjes van de fabrikant zelf – een dure zaak dus. Via Bluetooth kunt u sowieso handenvrij telefoneren.
Zo gaan dure batterijen
langer mee
Lees meer

Zet u uw wensen op een rijtje, dan zult u misschien vaststellen dat ook 'gewone' gsm's alles bieden wat u nodig hebt. Zo hoeft u tegenwoordig zeker geen smartphone te kopen om uw afspraken te beheren, korte nota's bij te houden of uw contactenlijst up to date te houden. Heel wat toestellen kunt u bovendien aan uw pc aansluiten om het uitwisselen van gegevens te vergemakkelijken. Daarnaast kunt u met de meeste gsm's tegenwoordig ook op het internet surfen, weliswaar alleen naar speciale 'mobiele' versies van websites.

Creatieve oplossingen... dankzij het web

Verder is het een nadeel dat de meeste gsm's niet kunnen gekoppeld worden aan de mail- en agendafuncties van Microsoft Outlook, wat voor veel zakelijke gebruikers een must is. Toch is er voor gewone gebruikers een oplossing te bedenken. Zo kunt u uw afspraken ook beheren met Google Calendar, een gratis dienst op het web. U kunt op de site uw gsm-nummer achterlaten en ervoor kiezen verwittigd te worden via sms – bijvoorbeeld een half uur voor uw afspraak. Dat werkt natuurlijk met elk toestel. U zou zelfs bij uw afspraak kunnen noteren hoe u moet rijden, gegevens die u dan ook per sms toegestuurd worden. Mails opvragen met een gsm is niet zo eenvoudig, maar eens u alle instellingen gedaan hebt, gaat ook dat redelijk vlot. U hebt geen nieuw e-mailadres nodig.

Wie vaak in het Engels communiceert, kan zelfs nog verder gaan en zich inschrijven bij de nieuwe dienst Dial2Do. Die laat u toe naar een doodgewoon telefoonnummer te bellen en commando's in te spreken. Zo zegt u bijvoorbeeld 'mail' en noemt u de naam van een persoon uit uw contactenlijst. Vervolgens zal Dial2Do u vragen de boodschap van uw bericht in te spreken. Die wordt netjes omgezet naar tekst en in een mailtje naar de bestemmeling gestuurd. Voor alle zekerheid krijgt hij of zij ook een audioopname van wat u ingesproken heeft. Met Dial2Do kunt u verder ook Twitteren, uw mailberichten beluisteren, een weerbeicht opvragen of een paar woorden laten vertalen. Dial2Do is momenteel nog gratis te gebruiken.

Meer multimediatips?

Nieuws en tips uit de wereld van internet en multimedia vindt u op onze technologieblog T-zine

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud