Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Sms'en in het buitenland 70% goedkoper

Nergens in Europa is sms'en zo duur dan in ons land. Belgen die op vakantie trekken, betalen 80 eurocent voor een berichtje naar het thuisfront - in België zelf ligt het tarief meestal op 15 cent. Maar daar komt binnenkort verandering in...
Advertentie

(netto/l'écho) - De verschillen op het niveau van de EU zijn opmerkelijk. Terwijl een Belgische gsm-operator smsjes meestal aan 15 eurocent factureert, moeten Denen voor een zelfde berichtje slechts 2 of 3 eurocent neertellen. Maar de tarieven swingen pas helemaal de pan uit wanneer men de grens oversteekt. Belgen betalen voor een sms in het buitenland zo'n 80 eurocent, een record binnen de EU.

De Europese Commissie wil nu opnieuw haar invloed laten gelden op de sector. Nadat de EU al eerder de tarieven voor gesprekken vanuit het buitenland 'geplafoneerd' had, wil men nu hetzelfde doen voor buitenlandse sms'en. Die zouden volgens commisaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor de informatiemaatschappij, niet meer dan 11 tot 15 eurocent mogen kosten. Voor Belgen betekent dat dus dat de internationale prijzen gelijkgetrokken worden met de tarieven in eigen land.

70 procent goedkoper

Voor de consument betekent het een korting van 70 procent. De maatregel zou tegen 2009 kunnen ingaan, zo verklaarde Reding. De gevolgen voor de operatoren zijn niet gering, er worden naar schatting jaarlijks 2,5 miljard sms'en vanuit het buitenland verstuurd aan een gemiddelde prijs van 29 eurocent per bericht. Volgens Reding werken operatoren vandaag met een winstmarge van 97 procent op internationale sms'jes.

4,2 eurocent per sms

Ook op nationaal vlak moeten de prijzen omlaag, al zijn de afspraken wat dat betreft minder duidelijk. Reding wil dat de operatoren hun tarieven "langzaam maar zeker" laten zakken tot 4,2 eurocent per bericht.

Enkele sms-tarieven in de EU:

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud