Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Sneller stroom tanken

Een gsm die urenlang in het stopcontact moet voor hij weer opgeladen is? Zo hoeft het niet te zijn. Vooral enkele Chinese merken pakken uit met snelladers die uw accu in een handomdraai vol stroom pompen. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? En heeft dat gevolgen voor de levensduur van de batterij?
©Shutterstock

Bij het kiezen van een nieuwe gsm krijgt de acculader meestal niet zoveel aandacht. Dat is jammer, want stroomladers hebben de jongste jaren enkele stappen gezet, zeker bij Chinese merken als Huawei en Oppo.

Oppo is de laadkampioen. Zijn SuperVOOC-technologie kan een smartphone in een halfuurtje volledig opladen, claimt de fabrikant. Verschillende tests op het internet lijken Oppo daarin gelijk te geven. Het bedrijf speelt dat klaar door zijn telefoons op te laden met een heel hoog vermogen. Dat gaat tot 50 watt.

Spanning omzetten

Om uit te leggen hoe opmerkelijk dat is, moeten we even technisch worden. Het vermogen is het product van spanning - uitgedrukt in volt - maal stroomsterkte - uitgedrukt in ampère. Het vermogen kan dus verhoogd worden door ofwel de spanning op te trekken, ofwel de stroomsterkte.

Een gewone lader haalt meestal een vermogen van 10 watt (5 volt maal 2 ampère). Niet toevallig is 5 volt de spanning van de meeste smartphonebatterijen. Ook goed om weten: het laadproces verloopt niet lineair, maar in twee fases. Eerst wordt de spanning opgetrokken van 2 naar bijna 5 volt. Het precieze niveau hangt af van het merk. Daarna blijft de spanning constant, maar neemt de stroomsterkte langzaam af. Daarom gaat opladen van 0 tot 50 procent sneller dan van 60 tot 100 procent.

Oppo is de snellaadkampioen. Zijn methode gebruikt tot 50 watt om een gsm op te laden zonder dat er te veel warmte geproduceerd wordt.

De eerste generatie snellaadtechnologie, zoals Qualcomm Quickcharge, werkte met een vermogen van 18 watt door de spanning te verhogen van de reguliere 5 naar 9 volt. Dat is een goed uitgangsprincipe, maar het brengt ook een groot probleem met zich mee: warmte. Niet alleen wordt warmte geproduceerd bij het opladen zelf, maar ook wanneer de telefoon die 9 volt weer moet omzetten naar 5 volt. Die generatie laders is het effectiefst in de eerste fase van het laden, als de telefoonbatterij op minder dan 50 procent staat. Stopt u ze in het stopcontact wanneer de batterij al op 60 of 70 procent staat, is het verschil met een gewone lader bijna verwaarloosbaar.

De volgende generatie snelladers, zoals de VOOC-methode van Oppo of Huawei’s Supercharge, behoudt de spanning van 5 volt, maar trekt de stroomsterkte op van 2 naar 4 ampère (Oppo) of 4,5 ampère (Huawei). Ze genereren dus respectievelijk 20 en 22,5 watt, waardoor sneller geladen kan worden zonder dat de telefoon spanning moet omzetten. Dat beperkt de warmte.

SuperVOOC, de nieuwste incarnatie van VOOC, gaat een stapje verder. Oppo werkt hier met liefst 50 watt, een vermogen waarmee je bijna een laptop kunt opladen. Dat kan door 10 volt spanning te combineren met 5 ampère stroomsterkte. Is dat dan geen haardvuurtje aan warmte? Daar hebben de Chinezen een even simpele als geniale oplossing voor gevonden. Oppo gebruikt in zijn telefoons een batterij van 10 volt, opgesplitst in twee cellen van 5. De telefoon krijgt dus 10 volt binnen, maar moet die niet omzetten. Elke cel geeft ook 5 volt af aan de telefoon, dus er is geen enkele conversie nodig.

Vijf veiligheidslagen

SuperVOOC klinkt als de beste uitvinding sinds gesneden brood, maar de vraag rijst of dit allemaal wel veilig is en de batterij niet extra verslijt. Volgens Oppo is dat niet het geval. De technologie beschikt over vijf veiligheidslagen zodat u met een gerust hart uw telefoon kunt opladen. Snelladen heeft ook geen enkele invloed op de levensduur van uw batterij. De telefoons die met SuperVOOC zijn uitgerust laden snel op en produceren weinig warmte, waardoor ze nooit in de gevarenzone komen. En SuperVOOC is een doorontwikkeling van VOOC, dat nog nooit problemen heeft veroorzaakt.

SuperVOOC is gepatenteerd door Oppo en kan dus niet zomaar door elke fabrikant gebruikt worden. De technologie is sinds kort wel onder licentie te koop. Ook Samsung, Huawei en chipfabrikanten als Qualcomm en Mediatek hebben hun eigen oplossing. Om orde te scheppen in dat oerwoud aan technologieën werd de USB PD-standaard gecreëerd. Daarmee kunt u met dezelfde lader en kabel alle merken opladen die USB PD ondersteunen. USB PD kan tot 100 watt aan, al wordt dat bij een smartphone niet snel gehaald. De standaard is ook bedoeld om laptops, powerbanks en spelconsoles op te laden.

Ook Apple ondersteunt USB PD in al zijn modellen sinds de iPhone 8, maar als u de lader en kabel uit de doos gebruikt, zult u daar weinig van merken. Het Californische bedrijf vraagt 60 euro extra voor zijn speciale ‘quick charger’ en een compatibele kabel die een gewone USB-verbinding koppelt aan de Lightning-kabel van Apple. Ook dan blijft het vermogen beperkt tot 18 watt. Het mooie aan USB PD is dat u helemaal geen lader van Apple moét kopen, maar ook bij goedkopere, gespecialiseerde merken als Anker, RAVPower of Aukey terechtkunt. Apple staat zelfs andere merken toe om die kabels te maken. De meeste daarvan zijn nog niet op de markt, maar de verwachting is dat ze een stuk goedkoper zullen zijn.

Kijk mama, zonder draad

Dat smartphonefabrikanten naar snellere laadmanieren zoeken is uiteraard prima, maar er staat nog een andere revolutie voor de deur: draadloos laden, waarbij uw telefoon stroom krijgt door gewoon boven op een lader te liggen. Die technologie breekt door sinds enkele jaren geleden een standaardenoorlog ten einde kwam. Helaas moet u bij draadloos laden nog altijd geduld oefenen. Sommige Android-modellen kunt u draadloos opladen tegen 10 watt, de iPhones geraken niet verder dan 7,5 watt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud