Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Spaarpotje voor moeilijke dagen

Het leven is onvoorspelbaar en dat geldt dus ook voor je inkomsten en uitgaven. Hoe bereid je je voor op economisch moeilijke momenten?
Advertentie

(netto/thestreet) - Wie niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan kan maar beter een spaarpotje opzij zetten. Een bescheiden som geld met andere woorden die je kan aanspreken als je even geen andere mogelijkheid hebt, bijvoorbeeld wanneer je plots je job verliest of in een ongeval terechtkomt.

Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want sparen is voor veel Belgen een hele opdracht. Daarom geven we je een paar eenvoudige tips die je kunnen helpen:

Kijk je uitgaven na

De minst 'pijnlijke' manier om geld opzij te zetten, want je gebruikt geld dat je eigenlijk ten onrechte aan het uitgeven was. Je kan onze vele spaartips volgen, maar ook simpelweg nutteloze kosten schrappen. Zo is de kans groot dat je te veel betaalt voor je gsm-abonnement of dat je je auto goedkoper kunt laten verzekeren. Ook op je gas- en elektriciteitsrekening kan je vaak nog besparen door van leverancier te wisselen.

Speel 'spaarspelletjes'

Sparen is psychologie. Het is een zaak van na verloop van tijd een aardig bedrag bij elkaar gesprokkeld te hebben, maar dan wel zonder ondertussen het gevoel te hebben dat je jezelf dingen moet ontzeggen. Er zijn tal van manieren om die twee dingen te verzoenen. Zo kan je er bijvoorbeeld een 'spelletje' van maken om telkens je wisselgeld krijgt de muntjes niet terug in je portefeuille te stoppen, maar bij te houden voor je spaarpot. Eén keer per maand zet je dat geld dan op een rekening.

Zorg dat je meer verdient

Je baas zal je niet zomaar spontaan opslag geven, maar wie zijn zaak goed weet te 'verkopen' kan ook in deze economisch moeilijke tijden nog een hoger loon uit de brand slepen. Denk ook verder dan je job: er zijn tal van manieren om een centje bij te verdienen. Zo kan je bijvoorbeeld kleine klusjes uitvoeren, een eigen blog opstarten of zaken verkopen op eBay.

Geef jezelf een 'loon'

Een truukje dat je kan leren van de belastingen. Die houden immers iedere maand een (klein) bedrag van je loon af, als voorschot. Waarom zou je voor jezelf niet hetzelfde kunnen doen? Je kan ervoor kiezen om maandelijks een vast bedrag van je loon op je spaarrekening te storten - voor je alle andere kosten betaald hebt - maar er zijn ook subtielere manieren.

Zo zou je in het begin van het jaar een budget kunnen opstellen met een aantal 'maximumuitgaven' voor terugkerende uitgaven - zoals je waterfactuur. Zit je onder het maximum? Zet dan het verschil op je spaarboekje, want je weet dat je dat geld niet voor andere zaken nodig hebt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud