Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Steeds meer Belgen lenen voor elektrische fiets

De forse groei van fietsleningen die zich al in 2018 en 2019 aftekende, heeft zich ook in 2020 doorgezet.
©BELGA

Sinds de doorbraak van de duurdere elektrische fiets zitten fietsleningen in de lift. Na een sterk 2018 en 2019 zal ook 2020 de boeken ingaan als een jaar van forse groei. BNP Paribas Fortis sloot in 2020 al 52 procent meer leningen voor een elektrische fiets af dan een jaar eerder. Bij Belfius gaat het om een groei van 24 procent. In vergelijking met 2018 werden bijna dubbel zoveel fietsleningen afgesloten. Ook andere banken spreken van een duidelijke trend, zonder er concrete cijfers op te kleven. Argenta geeft aan dat het aantal fietsleningen dit jaar 23 procent hoger ligt dan verwacht.

+52%
stijging
BNP Paribas Fortis sloot in 2020 al 52 procent meer leningen voor een elektrische fiets af dan in 2019.

De populariteit van de elektrische fiets kreeg tijdens de coronacrisis wellicht nog een extra duw. Het gemiddelde bedrag dat ontleend werd, ligt in de buurt van 3.300 euro. Bij Belfius is dat 3.376 euro, een fractie hoger dan de 3.345 euro bij BNP Paribas Fortis en de 3.300 euro bij KBC. Ook de gemiddelde looptijd verschilt nauwelijks tussen de banken. Bij Belfius en KBC gaat het om 28 maanden, bij BNP Paribas Fortis om 30 maanden, en bij Argenta om 24 maanden.

Mannelijke veertiger

Opvallend is het profiel van de gemiddelde kredietnemer. BNP Paribas Fortis stelt vast dat 70 procent van de leningen toegekend werd aan fietsers van 40 of ouder. Verder ging het in 70 procent van de gevallen om een man.

70 procent van de fietsleningen bij BNP Paribas Fortis wordt toegekend aan fietsers van 40 of ouder. Verder ging het in 70 procent van de gevallen om een man.

De tarieven voor fietsleningen liggen in de buurt van 1 procent. Prijsbrekers als Belfius en AXA duiken er met 0,99 procent net onder. Argenta verlaagt op 4 januari 2021 het tarief van 1,49 naar 0,85 procent. Ook BNP Paribas Fortis kondigt een verlaging van het tarief aan in de aanloop naar het autosalon. Vandaag bedraagt het tarief 1,30 procent. Concreet betekenen de lage rentetarieven en de korte looptijden dat u weinig rente betaalt op uw fietslening.

Aan fietsleningen zijn doorgaans wel voorwaarden verbonden. Zo hanteren de meeste banken een minimumbedrag dat moet geleend worden. Opvallend is ook dat het ontleende bedrag hoger mag zijn dan de kostprijs van de fiets. Bij verschillende banken ligt de zogenaamde quotiteit op 110 procent. Het surplus kan dan gebruikt worden voor een verzekering of materiaal om de zichtbaarheid in het verkeer te verbeteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud