Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Stookolie op laagste peil sinds juli 2017

Stookolie wordt dinsdag goedkoper als gevolg van de kelderende olieprijs. Verwacht wordt dat ook de diesel- en benzineprijzen nog zakken.
Advertentie
Stookolie wordt morgen goedkoper. ©Photo News

De prijs voor een liter stookolie daalt dinsdag van 55,07 naar 50,65 cent per liter, voor wie minstens 2.000 liter bestelt. Daarmee belandt de stookolieprijs op het laagste peil sinds juli 2017. Begin dit jaar kostte huisbrandolie nog ongeveer 70 cent per liter. Ook voor kleinere bestellingen daalt de maximumprijs dinsdag, van 58,04 naar 53,61 eurocent.

50,65
eurocent
De prijs voor 1 liter huisbrandolie zakt naar 50,65 eurocent.

De dalende huisbrandolieprijs is het gevolg van de kelderende olieprijs. De prijs voor een vat ruwe Brent-olie daalde maandag met meer dan een kwart als gevolg van de corona-epidemie, om nadien wat te herstellen rond 36 dollar. De verspreiding van het coronavirus doet de vraag naar olie dalen, en dat weegt op de prijs. Vorige week mislukten ook de onderhandelingen tussen het oliekartel OPEC en Rusland om de productie te beperken en zo de olieprijs op te krikken, wat extra druk op de olieprijs zette.

Diesel en benzine

Dat stookolie goedkoper wordt, komt omdat meer dan de helft van de eindprijs bepaald wordt door de prijs van olie uit de raffinaderij. De rest zijn taksen, bijdragen en distributiekosten. Voor diesel en benzine vertegenwoordigt de oliecomponent minder dan een derde van de eindprijs. Hier zijn het vooral accijnzen en bijdragen die het grootste deel van de factuur uitmaken.

Verwacht wordt dat ook diesel en benzine goedkoper zullen worden als de daling van de olieprijs aanhoudt. Diesel kost momenteel maximaal 1,4390 euro per liter, benzine (95 RON) 1,4140 euro per liter. Voor diesel is dat de laagste prijs dit jaar, voor benzine de laagste prijs in iets meer dan een jaar.

Voor de consument klinkt de kelderende olieprijs als muziek in de oren, maar voor de brandstoffenhandelaars is dat niet altijd het geval. 'Groothandelaars die nog stookolie ingeslagen hebben, moeten nu verkopen met verlies', zegt Johan Mattart van de federatie van brandstofhandelaars (Brafco).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud