Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Strengere straffen voor recidiverende wegpiraten

De nieuwe elektronische rijbewijzen worden aan een databank gekoppeld. Die informeert de overheidsinstanties over de voorgeschiedenis van de bestuurder.
©BELGA

In het voorjaar van 2013 doet het rijbewijs op bankkaartformaat ook in ons land zijn intrede. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet kreeg maandag van de ministerraad groen licht om daarvoor dan toch in zee te gaan met de firma Zetes. De rijbewijzen zullen elke tien jaar hernieuwd moeten worden. 'De nieuwe rijbewijzen zullen in het voorjaar van 2013 in alle gemeenten worden afgeleverd', meldt Wathelet maandag.

Het nieuwe rijbewijs is niet gratis. Bestuurders zullen er minstens 20 euro voor moeten neertellen. Afhankelijk van het gemeentereglement kunnen de gemeenten een hoger bedrag vragen. Concreet zullen de nieuwe rijbewijzen verdeeld worden bij het hernieuwen van de identiteitskaarten, die eveneens tien jaar geldig zijn. In principe zullen alle Belgen dus ten laatste in 2022 een rijbewijs in bankkaartformaat op zak hebben.

Zwaardere straffen

Het nieuwe rijbewijs bevat een elektronische chip en zal geleidelijk gekoppeld worden aan een databank met alle eerdere pv’s en positieve ademtests. Wanneer een chauffeur tegen de lamp loopt, kennen politie, parket en rechter dan meteen zijn hele voorgeschiedenis. Dat moet toelaten recidivisten strenger te bestraffen.

Wat met het inschrijvingsbewijs?

Staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet heeft ook voorgesteld om het formaat van het inschrijvingsbewijs te wijzigen en het in twee luiken te verdelen. Zo kunt u een luik in de wagen laten en het tweede op een veilige plaats bewaren. ‘U moet dan beide delen van het inschrijvingsbewijs voorleggen als u de wagen wilt verkopen. De maatregel werkt preventief tegen oplichterij en diefstal van inschrijvingsbewijzen uit wagens.’ (zie kader). Dat meldt de krant La Dernière Heure. Kostprijs van het nieuwe document: 26 euro.

‘Hoewel de wijziging van het formaat al in de ministerraad werd besproken, werd daarover nog geen definitieve beslissing genomen. De besprekingen zijn dus nog altijd aan de gang’, zegt Sophie Van de Woestyne, woordvoerster van het kabinet van Melchior Wathelet.

Hoe reageren bij diefstal?

Het aantal diefstallen, al dan niet met criminele doeleinden, van officiële documenten en nummerplaten neemt almaar toe. Dat blijkt uit recente statistieken van de politie. Welk risico loopt u? En wat moet u doen als uw nummerplaat, uw inschrijvingsbewijs of uw groene kaart gestolen wordt? Lees ons artikel: Wat als uw papieren en uw nummerplaat gestolen worden?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud