Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Strijd tegen fiscus flink duurder

Belastingplichtigen die naar de rechter stappen tegen een fiscale aanslag moeten voortaan alle advocatenkosten zelf dragen, zelfs als de rechtbank hen in het gelijk stelt en de aanslag onterecht was.
Strijd tegen de fiscus wordt pak duurder. ©ANP

Dat is het gevolg van een wet die, voor de ontbinding van het parlement, in april werd goedgekeurd en die onlangs in het Belgisch Staatsblad verscheen.

De wet bepaalt dat de fiscus de belastingplichtige niet moet vergoeden voor de gemaakte kosten, ook niet als die laatste de rechtszaak wint. Normaal moet de verliezer van een procedure de winnaar een compensatie betalen. Deze zogenaamde rechtsplegingsvergoeding hangt af van de waarde van het geschil en varieert tussen 165 en 16.500 euro.

Als de belastingplichtige de fiscale procedure verliest, wordt hij wél veroordeeld tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding aan de staat. De wet werd op dezelfde dag goedgekeurd als de Belgische bankenwet en bleef wellicht daarom in eerste instantie buiten de schijnwerpers.

Verontwaardiging

Bij fiscaal advocaten is de verontwaardiging groot. ‘Dit is een brug te ver. Zelfs als de burger zich met recht en rede verzet tegen een fiscale aanslag, moet hij zelf alle advocatenkosten betalen, uitgerekend in een materie die uiterst complex is’, zegt Mark Delanote, de voorzitter van de Belgian Association of Tax Lawyers.

Hoeveel fiscale procedures er precies lopen, is niet duidelijk. Maar het zijn er veel. Zo trokken veel bedrijven naar de fiscale rechtbanken om zich te verzetten tegen de monsterboetes van 309 procent die de fiscus kan opleggen als geheime commissielonen zijn ontdekt.

De schrapping van de rechtsplegingsvergoeding zal ongetwijfeld meespelen in de beslissing van belastingplichtigen om zich al dan niet tot de fiscale rechtbanken te wenden. Het is nog onduidelijk wanneer de voor de belastingplichtige onfortuinlijke nieuwe spelregels ingaan. Daarvoor is het wachten op een koninklijk besluit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud