Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Stroom het duurst in West-Vlaanderen

Gezinnen in het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen betalen het meest voor elektriciteit. De intercommunale Gaselwest heeft de hoogste distributietarieven, een belangrijke component van de stroomfactuur.
Advertentie
©Guido Benschop/Hollandse Hoogte

De federale energieregulator CREG heeft gisteren een overzicht gepubliceerd van de distributienettarieven die energie-intercommunales dit jaar mogen aanrekenen aan hun klanten. Daaruit blijkt dat een gemiddeld gezin het meest betaalt bij de intercommunale Gaselwest, actief in het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen.

Een ‘standaardgezin’ in de Gaselwest-regio betaalt ruim 494 euro per jaar aan disributienetkosten, inclusief btw en allerlei heffingen, taksen en een vergoeding voor het gebruik van het hoogspanningsnet. Dat is liefst 53 procent meer dan een gelijkaardig gezin in het werkingsgebied van de intercommunale IMEA. Die is actief in de stad Antwerpen en omgeving.

Door de invoering van nieuwe uniforme distributienettarieven zullen dergelijke verschillen verdwijnen. De twee koepels van energie-intercommunales, Eandis en Infrax, hebben al overeenstemming bereikt over een aantal stappen om tot eenvormige tarieven te komen. De Vlaamse regering en de energieregulator VREG moeten zich echter de komende maanden nog uitspreken over de zaak.

Opmerkelijk is wel dat een eenvormig tarief geen eenheidstarief is. Het voorstel dat nu op tafel ligt bij Eandis en Infrax betekent niet dat iedereen hetzelfde tarief zal betalen. Er zullen nog verschillende tarieven mogelijk zijn op basis van de capaciteit van de installatie of parameters, zoals de densiteit van het net. Dat laat de deur op een kier voor een goedkoper tarief in grote steden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud