Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Tanken vanaf zaterdag goedkoper

De Belgische automobilist mag het ruziënde OPEC een dankbriefje sturen: benzine en diesel worden zaterdag fors goedkoper.
Advertentie
©Lieven Van Assche

Dat meldt de Federale Overheidsdienst Economie vrijdag. Voor benzine 95 daalt de maximumprijs per liter met 4,1 eurocent tot 1,479 euro. Voor benzine 98 is dat met 4,2 eurocent tot 1,544 euro. Diesel tanken kost nog maximaal 1,298 euro per liter, een daling met 5,1 eurocent. Sinds begin juli zijn benzine en diesel al 12 procent goedkoper geworden.

 

De prijsdalingen zijn het gevolg van de trend op de oliemarkten. En die trend is met dank aan het ruziënde oliekartel OPEC spectaculair neerwaarts. Een vat ruwe olie is sinds juli bijna 40 procent goedkoper geworden. Vrijdag zakte de prijs van een vat Brent-Noordzeeolie nog eens 2,6 procent naar iets minder dan 71 dollar, het laagste peil sinds het voorjaar van 2010.

Dat is veel meer dan de daling van benzine en diesel, om de eenvoudige reden dat ruwe olie slechts een klein deel van de prijs aan de pomp uitmaakt. Het gros zijn taksen en accijnzen. En die zitten niet in dalende lijn. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud