Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Tap eens uit een wijnvaatje

De BIB’s, wat staat voor bag in box, werden aanvankelijk alleen gebruikt voor goedkope wijnen en een avondje uit met vrienden. Maar intussen vindt u ook vermaarde cru’s in BIB. Ze misstaan dan ook niet meer op een chique tafel.
©Thomas De Boever

In 1955 vond de Amerikaanse chemicus William Scholle de vloeistoffencontainer uit. Die had tot doel vloeistoffen veilig te vervoeren in een verpakking die weinig plaats innam. De wijnproducenten namen het idee van Scholle over en gaven er de naam ‘cubitainer’ aan. Aanvankelijk werd de cubitainer gebruikt voor goedkope wijnen.

De tweede generatie heet BIB, wat staat voor bag in box. De wijn zit verpakt in een soepel omhulsel. Naarmate de wijn wordt opgedronken, komt dat omhulsel boven op de resterende wijn te liggen, zodat de wijn niet oxideert. Met als gevolg dat u de wijn langer kunt bewaren.

De bag in box raakt steeds meer ingeburgerd en de keuze is veel uitgebreider geworden. U vindt tegenwoordig ook bordeauxwijnen in BIB. In sommige landen, zoals Scandinavië, wordt zelfs meer wijn in BIB verkocht dan in flessen.

Voordelen van de BIB Gebruiksvriendelijk. Geen statiegeld. Geen risico op kurksmaak. (Vaak) interessant geprijsd. Nadelen van de bib De keuze is beperkter dan bij wijn in flessen. Met uitzondering van de drieliterverpakking past de BIB niet goed in de koelkast, en dat is toch wel een must voor witte en roséwijnen. Onze selectie rode wijnen in BIB

Voordelen van de BIB

  • Gebruiksvriendelijk.
  • Geen statiegeld.
  • Geen risico op kurksmaak.
  • (Vaak) interessant geprijsd.

Nadelen van de bib

  • De keuze is beperkter dan bij wijn in flessen.
  • Met uitzondering van de drieliterverpakking past de BIB niet goed in de koelkast, en dat is toch wel een must voor witte en roséwijnen.

Onze selectie rode wijnen in BIB

Los Molinos | Valdepeñas (Spanje)

 In het zuiden van de uitgestrekte vlakte van La Mancha biedt deze appellation ons een rode wijn  gemaakt van tempranillo en grenache. Een typische wijn voor de streek met lichte toetsen van zwarte vruchten, een finale die eindigt in tonen van drop en een lichte houtsmaak. Drink de wijn op een temperatuur van 15-16° en serveer bij een lamsbout met look.

Carrefour, 11,65 euro (3 liter)

Les Prieurs de Fonclaire | Rode Buzet 2011 (Zuidwest-Frankrijk)

 Appellation uit Gascogne, vlak bij het natuurpark van Landes. Wijn gemaakt van druiven uit de Bordeauxstreek (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc). Mooie aroma’s van frisse rode vruchten. Serveer deze soepele wijn op een temperatuur van 16-17° en geef er gegrild vlees bij.

 Makro, 22,99 euro (5 liter)

La Roubine | Côtes du Rhône rouge 2013 (Frankrijk)

 Deze rode wijn is afkomstig van coöperaties uit de Rhônevallei en is een combinatie van de typische druivensoorten uit die streek (grenache, syrah, cinsault, mourvèdre). Gulle wijn (14°) met aroma’s van rijpe rode vruchten en zachte kruiden. Weelderig en vol. Lekker bij rundskotelet op de  barbecue (serveren op 15-16°).

 Colruyt, 13,98 euro (3 liter)

Les Truffiers | Côtes du Rhône rouge 2013 (Frankrijk)

 Een klassieker bij Delhaize, maar ook dit wijnjaar heeft ons eens te meer kunnen bekoren. 2013 was voor deze streek trouwens een beter jaar dan voor de Bordeauxstreek. De combinatie van  grenache, syrah, carignan en mourvèdre staat hier garant voor een soepele, hartelijke wijn (15°) met toetsen van rijpe vruchten.  Serveer de wijn op een temperatuur van 15-16°. Heerlijk bij  lamssatés.

 Delhaize, 16,45 euro (3 liter)

La Pluma |  Montepulciano d’Abruzzo 2012 (Italië)

Deze BIB oogt zeer klassevol. De wijn is afkomstig van een Italiaanse streek vlak bij de Adriatische Zee waar rode wijn gemaakt wordt van de montepulcianodruif. Toetsen van zwarte vruchten (pruim, braambes). Een zeer evenwichtige wijn die lekker is bij gegratineerde pasta.

Makro, 12,99 euro (3 liter)

Cordillera | Carmenère/merlot 2013 (Chili)

 Een oude bordeauxdruif en de universele merlotdruif leveren een rode wijn met een boeket van zwarte vruchten en groene paprika. Soepele en lichte wijn (12,5°) die goed samengaat met gevulde groenten.

Colruyt, 15,99 euro (5 liter)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud