Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Tarief kinderopvang volgens inkomen gemiddeld 13,5 euro

Ouders die bij hun kinderopvang betalen naargelang hun inkomen, betalen gemiddeld 13,5 euro per dag. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-parlementslid Guy D'Haeseleer.
©Photo News

In steeds meer kinderopvanginiatieven kunnen ouders betalen naargelang hun inkomen. In de vroegere erkende en gesubsidieerde sector was dat al het geval en de voorbije jaren is het inkomensgerelateerde systeem (of IKG-systeem) in steeds meer zelfstandige opvanginitiatieven ingevoerd.

Uit cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen blijkt nu dat ouders in dat systeem met inkomenstarief gemiddeld 13,5 euro per dag betalen. Er zijn wel provinciale verschillen. Zo ligt het gemiddelde het laagst in Brussel (11,4 euro per dag) en het hoogst in Vlaams-Brabant (14,6 euro per dag).

Uit de cijfers blijkt ook dat eind 2014 zowat 1 op de 10 ouders het minimumtarief van 1,56 euro per dag betaalden. Van de bijna 160.000 attesten waren er bijna 17.000 met het minimumtarief. In absolute aantallen ligt het hoogste aantal in Antwerpen (5.319 attesten). Dat zijn er ruim vier keer meer dan in Limburg (1.207). Maar in verhouding tot het totale aantal attesten per provincie, ligt het cijfer in Limburg (21 procent) dan weer veel hoger dan in Antwerpen (13,1 procent).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud