Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Telenet-klant koopt beter digicorder dan er een te huren

100.000 Telenet-decoders worden vanaf september onbruikbaar. Klanten die een exemplaar kochten reageren ontgoocheld. Toch blijft het financieel interessanter een decoder te kopen dan te huren.
Advertentie
©RV DOC

Telenet heeft ruim 100.000 klanten een brief gestuurd. Daarin waarschuwt de operator dat de bewuste klanten een oude digibox of digicorder (een digibox met opnamefunctie) gebruiken. Die decoders werden van 2005 tot 2009 gekocht door de tv-kijkers, maar zijn niet geschikt voor televisie in HD en worden vanaf september niet meer ondersteund door Telenet. Die klanten kunnen daardoor geen tv meer kijken. Volgens het bedrijf liggen technologische redenen aan de basis. Klanten wordt aangeraden een HD-decoder aan te schaffen. Een HD-digibox is er vanaf 79 euro, voor een HD-digicorder moet je 199 euro neertellen.

Test-Aankoop is woedend. ‘Er is geen enkele technische reden die kan verantwoorden waarom die upgrade zo snel moet gebeuren’, zegt woordvoerder Jan Moers. ‘Het Brusselse Numéricable ondersteunt de oude technologie nog een aantal jaar.’ Als Telenet toch doorzet, moet het de kosten voor de vernieuwing van de toestellen zelf dragen.’ De consumentenorganisatie plaatst een open brief op zijn website. Het hoopt op een stevige achterban om via gesprekken Telenet op andere ideeën te brengen.

De hele zaak opent de discussie of je als Telenet-klant nu beter een decoder huurt of koopt. Want beide kunnen, hoewel Telenet vooral de huur-formule promoot. ‘Dat doen we, want als er iets fout gaat, kan je je toestel kosteloos omruilen voor een gelijkaardig toestel.’

Klik op het beeld om te vergroten.

Maar een eenvoudig rekensommetje leert dat het kopen van een decoder meestal interessanter is dan er een te huren. Voor een digicorder betaal je normaal 249 euro (de 199 euro is enkel voor de getroffen klanten met een oude digibox en slechts tot eind dit jaar). Maar in de huurformule betaal je ook 8,35 euro per maand voor die digicorder. Na 2,5 jaar is het voordeliger om een decoder gekocht te hebben. Bovendien is er op elk toestel twee jaar garantie. Bij fouten kan je dan ook het toestel kosteloos omruilen. Als klant die een digicorder kocht, loop je slechts een risico van zes maanden: de periode tussen het einde van de garantie en het moment waarop huren duurder wordt.

Voor een digibox geldt dezelfde conclusie. ‘Wij raden klanten aan een decoder te kopen’, zegt ook Test-Aankoop. De organisatie wil ook de toezegging dat een technologie een bepaald aantal jaar ondersteund wordt. ‘Zo is de aankoop nooit een gok’, zegt Moers. ‘En neen, vijf jaar een technologie ondersteunen is niet genoeg.’

Maar er zijn alternatieven voor wie geen nieuwe decoder wil kopen of huren. Zo is er Stievie, de tv-dienst van de Vlaamse zenders via de iPad. Of bij Telenet is er ‘TV met een kaartje’, een CI+-kaart die je in je tv-toestel schuift en je digibox vervangt. De kaart kost eenmalig 69 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud