Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Tweedehands is hip… dankzij de crisis

Niet iedereen heeft te lijden onder de economische crisis. Verkopers van tweedehandsgoederen beleven gouden tijden nu steeds meer mensen op zoek zijn naar goedkope spullen.

(netto/tijd) - Tweedehands is al enkele jaren hip, maar het ligt nu nog beter in de markt door de crisis. Zo gaat het met de verkoop van kringloopwinkels in stijgende lijn. Bovendien is ook een steeds breder publiek geïnteresseerd in tweedehandsgoederen.

Welke gadgets koopt u...
beter (niet) tweedehands
Lees meer

Zo ook bij het Leger des Heils. Vicevoorzitter Noelie Le Coq vertelt: 'Sinds een paar maanden bereiken we een diverser publiek in onze winkels. Ons vaste cliënteel zijn mensen die het niet erg breed hebben: steuntrekkers, werklozen, mensen zonder papieren. Met de economische crisis merken we dat mensen uit de middenklasse de weg naar het Leger des Heils hebben gevonden. Vroeger kwamen zij ook wel eens langs, maar we zagen toch een zekere schroom in hun ogen. Er is een taboe weggevallen.'

Ook online

De beste strategie...
om te winnen op eBay
Lees meer

Ook op het internet wordt flink jacht gemaakt op tweedehandsgoederen. eBay kent een stevige toename van het aantal gebruikte goederen dat via de veilingsite van eigenaar verwisselt, al is die groei volgens woordvoerster Miek Gielkens nog niet in cijfers uit te drukken. Bij Tweedehands.be kunnen ze wel cijfers geven. Daar ligt het aantal zoekertjes meer dan 30 procent hoger dan een jaar geleden. Ook de Koopjeskrant beleeft gouden tijden. Het aantal zoekertjes is gestegen met 20 procent.

Weggeven...
populairder dan weggooien
Lees meer

En net zoals de tweedehandswinkels, merken ook de websites dat de nieuwe bezoekers een ander profiel hebben. Caroline Chausteur, woordvoerster van Tweedehands.be: 'We vragen onze nieuwe bezoekers naar hun professionele activiteiten en opleidingsniveau. Voordien zagen we dat Tweedehands.be vooral in trek was bij minder kapitaalkrachtige doelgroepen: huisvrouwen en studenten, een occasionele bediende. Sinds een paar maanden merken we dat duidelijk meer mensen met een universitair diploma de weg naar onze site hebben gevonden. (lacht) Voor ons mag de crisis nog even blijven duren.'

Populairste artikels

Waarop letten bij de aankoop...
van een tweedehandswegen
Lees meer

Welke goederen zijn in trek op de tweedehandsmarkt? Zowel op het internet als in de ketens doen vintage kleding voor volwassenen, kinderkleding en babyspullen het goed. Bij Tweedehands.be gaat het verhoogde bezoekersprofiel samen met duurdere producten: merkkleding uit de jaren 70, meubels en zelfs grote huizen en zwembaden.

In de Koopjeskrant komen min of meer dezelfde productcategorieën terug. Opvallende nieuwkomers daar zijn huurappartementen die mensen als tweede eigendom gebruiken en monovolumewagens. 'Mensen maken niet alleen hun zolder of kleerkast te gelde', reageert Koen Vandaele van de Koopjeskrant. 'Het gaat al veel verder dan dat. De weelde is groot, terwijl de economische crisis verergert.'

Timing is alles

Wie zijn aankopen steevast doet in een opwelling, betaalt daar vaak een hoge prijs voor. Nochtans kan je fors besparen door voor tal van producten je moment van aankoop zorgvuldig uit te kiezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud