Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Uw budget onder controle met een prepaidkaart

Prepaidkaarten, betaalkaarten waarmee u niet in het rood kunt gaan, zijn steeds meer in trek. Waarom gaan ze zo vlot over de toonbank? En zijn er ook nadelen aan zo’n kaart verbonden?
©Bloomberg

Bpost ( het postbedrijf, niet de bank!) verkocht sinds de lancering van de prepaidkaarten in februari 2012 maar liefst 350.000 prepaidkaarten. Die zijn niet allemaal nog in omloop. Van de 350.000 verkochte kaarten, worden er nog 265.000 actief gebruikt. Toch een indicatie dat de kaarten geen voorbijgaande hype zijn. Overigens had het postbedrijf begin vorig jaar ‘maar’ 200.000 kaarten verkocht. Sindsdien en tot eind juni zijn nog eens 150.000 exemplaren over de toonbank gegaan.

350.000
Bpost verkocht sinds de lancering in 2012 350.000 prepaidkaarten.

Ook bij Belfius is de kaart een succes. Volgens de woordvoerster van Belfius, Ulrike Pommee, zijn er onder de Belfius-klanten zo’n 150.000 kaarten in omloop. Belfius biedt het betaalmiddel sinds midden 2012 aan.

ING biedt geen prepaidkaarten aan. KBC en BNPP Fortis willen geen concrete cijfers kwijt. Maar ook daar klinkt het dat de kaart fel in trek is, vooral onder jongeren. BNPP Fortis verspreidde de kaart tot voor kort alleen via zijn internetbank Hello Bank!. Maar sinds kort is de kaart ook via de filialen van BNPP Fortis te krijgen.

Prepaidkaarten bieden het grote voordeel dat de houder niet met de kaart in het rood kan gaan. Het is dus een goede manier om de uitgaven onder controle te houden. Stort u vooraf 50 euro op de kaart, dan kunt u ook maar 50 euro uitgeven.

80 procent van de transacties met prepaidkaarten gebeurt in het buitenland.
Hilde Junius
Woordvoerster BNPP Fortis

Dat maakt van de kaart een handig betaalmiddel voor jongeren die een paar maanden, bijvoorbeeld in het kader van een Erasmus-project of een stage, in het buitenland vertoeven. Volgens Hilde Junius, de woordvoerster van BNPP Fortis, gebeurt 80 procent van de transacties met prepaidkaarten buiten België. Via de prepaidkaart beschikt de jongere over een zakcent waarmee hij zijn aankopen of maaltijden in het binnen- en buitenland kan betalen. De kaart wordt bij 35 miljoen handelaars en eethuizen wereldwijd aanvaard. Het betreft alle verkooppunten waar het logo van MasterCard op de deur prijkt.

De banken die de kaart verspreiden, merken op dat ze ook goed ligt om aankopen op het internet te financieren, vooral dan voor jongeren die nog niet over een beroepsinkomen of eigen kredietkaart beschikken.

Bpost heeft een limiet van 8.000 euro per kaart en per jaar om op te laden. Bij BNPP Fortis ligt de bovengrens op 5.000 euro per jaar.

Geldafhalingen

Met de kaart zijn ook geldafhalingen mogelijk aan bankautomaten met het logo van MasterCard. De mogelijkheden zijn meestal beperkt. Bij Hello Bank! bijvoorbeeld kunt u met een prepaidkaart maximaal 635 euro per dag afhalen ( als dat saldo op uw kaart staat). Met een White prepaidkaart van Belfius zijn geldafhalingen gelimiteerd tot 624 euro over vier dagen.

Het grootste nadeel is echter dat een geldopvraging met een prepaidkaart ‘geld kost’. Bij Belfius kost een geldopvraging met een prepaidkaart aan een bankautomaat of aan een loket 5 euro. Bij Bpost betaalt u voor een geldafhaling 4 euro. Voor een geldafhaling in het buitenland komt daar nog 1,75 procent van het afgehaalde bedrag bij.

Overigens is de kaart zelf ook niet gratis. Bpost rekent 12 euro per jaar aan, een bedrag dat u bij de aankoop van de kaart moet betalen. Maar als u de kaart na verloop van twee maanden niet meer wil gebruiken, krijgt u het saldo of 10 euro teruggestort. ‘Sommige klanten nemen een prepaidkaart mee als extra betaalbuffer op reis. Komen ze na drie weken uit vakantie en leveren ze de kaart dan weer in, dan krijgen ze 11 euro teruggestort’, illustreert Fred Lens, de woordvoerder van Bpost. Als u de kaart na verloop van een jaar voort wil gebruiken, zal Bpost het saldo op uw kaart met 12 euro debiteren. Maar Bpost zal u dan op voorhand per brief verwittigen.

Bij Bpost en Hello Bank! is de prepaidkaart niet aan een bankrekening gekoppeld. U kunt de kaart voeden vanuit bijvoorbeeld een rekening bij ING. Reden waarom de kaart ook cadeau wordt gedaan. Denk aan senioren die hun petekind regelmatig een zakcentje willen toestoppen.

Belfius biedt vier soorten prepaidkaarten aan: White, Red, Gold en Business. Maar de houders moeten er wel rekeninghouder zijn. White, een doorsnee prepaidkaart kaart, kost er ook 12 euro per jaar. De kaart is gratis voor wie jonger is dan 30. Al neemt u dat best met een korreltje zout. Want de kosten zijn dan inbegrepen in de jaarlijkse kosten voor een White-rekening bij Belfius. Die is het eerste jaar gratis voor wie jonger is dan 30 jaar, maar vanaf het tweede jaar kost ook die 12 euro op jaarbasis. Een Gold prepaidkaart kost 6,34 euro per maand (76,08 euro per jaar). Maar de houder krijgt in ruil bijkomende voordelen zoals een verzekering om een reis te annuleren, een bescherming van aankopen tegen diefstal of schade, en een bescherming van online aankopen tegen niet-levering of niet-overeenstemming. Ook betaalt de bank dan sowieso alle kosten in geval van fraude terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud