Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Vanaf 4.000 euro maakt meer verdienen niet gelukkiger

Zo'n 42 procent van de Belgen voelt zich financieel gelukkig. Dat is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar (38 procent), zo blijkt uit een onderzoek naar het financiële geluk van de Belgen, dat werd uitgevoerd door Vlerick en Optima. Bijna 30 procent (29 pct) voelt zich naar eigen zeggen financieel ongelukkig. De resultaten van de Financial Happiness Barometer werden vrijdag in Brussel voorgesteld.
©ANP XTRA

Financieel geluk komt volgens het merendeel van de Belgen (88 procent) neer op financiële gemoedsrust en zich geen zorgen te moeten maken over de maandelijkse inkomsten en uitgaven of het opvangen van mogelijke financiële tegenslagen. Gemiddeld geven onze landgenoten zichzelf een score van 5,6 op 10 wanneer het gaat om hun financieel geluk.

Of iemand financieel gelukkig is, hangt af van diverse factoren, blijkt uit de barometer. Zo zijn mannen financieel gelukkiger dan vrouwen en hetzelfde geldt voor mensen die getrouwd zijn of samenwonen. Ook leeftijd speelt een rol. Waar jongeren van de generatie Y hun huidige financiële situatie negatiever inschatten dan vorig jaar, is voor de babyboomers het omgekeerde het geval. Net als vorig jaar beoordelen zij hun financiële situatie het meest positief van alle generaties, en dat verschil is enkel groter geworden.

Wat de toekomst betreft tonen de jongeren zich het meest optimistisch, al is dat optimisme wel gedaald tegenover vorig jaar. De babyboomers tonen zich opmerkelijk meer optimistisch dan in 2013, maar blijven niettemin het meest pessimistisch over de toekomst. Dat pessimisme heeft mogelijk te maken met het feit dat slechts 12 procent van de Belgen vertrouwen heeft in de overheid voor de opbouw van zijn wettelijk pensioen. Driekwart vreest dat het wettelijk pensioen hem niet in staat zal stellen zijn levensstandaard te behouden.

Daarnaast wordt financieel geluk - niet zo verrassend - bepaald door het gezinsinkomen. Zo zijn mensen ouder dan dertig en tweeverdieners een pak gelukkiger dan anderen. Al staat hier wel een grens op: vanaf een maandelijks netto gezinsinkomen van 4.000 euro neemt het financieel geluk niet meer toe. Ook bewust omgaan met het beheren van financiën - zoals een goed financieel plan opstellen en concrete doelen stellen - draagt bij tot het geluksgevoel.

De onderzoekers gingen voorts na hoe het gesteld is met het vertrouwen van de Belgen in financiële experten. Dat vertrouwen ten opzichte van banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en financieel planners mag dan wel zijn gestegen, over het algemeen blijft de Belg erg wantrouwig staan en 1 op de 2 heeft weinig of geen vertrouwen in banken.

De conclusie van de wetenschappers is tot slot dat geld wel degelijk gelukkig maakt. Zo blijkt uit het onderzoek dat 23 procent van het algemene geluk van een persoon wordt bepaald door het financiële geluk.

Aan het onderzoek, dat voor het tweede jaar op rij werd uitgevoerd, namen 1.083 Belgen deel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud