Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Verbrand u niet aan 'grijze' concerttickets

Heel wat fans van Madonna hebben er een teleurstellend weekend op zitten. Zaterdag bleken de 65.000 kaartjes voor haar optreden in Werchter haast onmiddellijk uitverkocht. Wie naast een ticket greep, vindt op het internet verschillende aanbieders die ze tegen grof geld alsnog aan de man brengen. Goede commerce of regelrecht bedrog?

(netto) - Ondanks haar lange staat van dienst staat de Amerikaanse superster deze zomer voor het eerst op een Belgisch podium. Het concert van 11 juli in Werchter is ondertussen quasi uitverkocht, want alle beschikbare kaarten waren in enkele uren de deur uit.

'120 procent garantie'

Dat verliep niet zonder problemen. Door de ongeziene belangstelling en een reeks technische problemen moesten de echte fans een dagje voor hun pc kamperen, vaak zonder resultaat.

Geen nood, want zoals vaak brengt Google raad. Wie op de zoekmachine de magische woorden 'Madonna Werchte' invoert, wordt getrakteerd op de adressen van een aantal ticketsites. Zo is er WorldTicketShop, een van oorsprong Nederlandse site die u '120 procent garantie' belooft. Voor een staanplaats betaalt u er momenteel 199 euro. Wie net voor het podium wil staan, mag zomaar eventjes 399 euro neertellen. Reken daar nog eens 25 euro verzendkosten bij en de kaartjes zijn van u. Ook de Britse site LetMeIn, een onderdeel van het respectabele Ticketmaster, heeft nog tickets beschikbaar: 98 stuks, met prijzen tussen 165 en 296 euro.

Woekerprijzen

Noem dat gerust 'woekerprijzen' want wie via de officiële kanalen een kaartje wist te bemachtigen, betaalde daarvoor maximaal 85 euro. Het fenomeen is zeker niet nieuw. Het is bekend dat (buitenlandse) bedrijven studenten en werklozen inhuren die vervolgens 'en masse' kaartjes proberen te bestellen, vaak onder valse namen. Vervolgens worden die 'officiële tickets' voor grof geld doorverkocht op het net.

Wie zo'n ticket koopt, riskeert echter tegen de lamp te lopen. De kaartjes staan immers op naam en kunnen volgens de verkoopsvoorwaarden niet zomaar geruild of doorverkocht worden. Hoewel een waterdichte controle onmogelijk is, maken de organisatoren zich sterk dat ze aan de ingang van het concert steekproeven zullen houden. Klopt de naam op uw ticket niet met die op uw identiteitskaart, dan is het dure kaartje alsnog weggegooid geld.

Wettelijke maatregelen op komst

Er bestaat nog geen echte wetgeving over de woekerverkoop, alle beloftes ten spijt. Voormalig minister van Economie Marc Verwilghen zette wel al een eerste stap door een gentlemen's agreement te ondertekenen met de twee grootste ticketverkopers in België: Live Nation en Teleticket. Daarin werd vastgelegd dat inkomkaarten voortaan op naam worden verkocht en dat één persoon er maximaal vier of zes kan kopen.

Dat heeft de speculanten er echter niet van weerhouden om dit weekend opnieuw heel wat tickets aan de haak te slaan. Minister van Ondernemen Vicent Van Quickenborne wil nu de handel met woekerwinsten ook bij wet verbieden. "Tickets mogen nog steeds worden doorverkocht, maar enkel voor een prijs die maximaal 10 procent hoger ligt dan de aankoopprijs", zegt Van Quickenborne in de krant Het Laatste Nieuws. Daarmee zouden kopers van tweedehandtickets ook gespaard worden van problemen aan de ingang van een concertzaal.

De economische inspectie gaat bij grote concerten ter plaatse om woekeraars op heterdaad te betrappen. Ze krijgen een boete en de tickets in hun bezit worden in beslag genomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud