Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Verdient u deze maand 102 euro netto meer?

Als loontrekkende kijkt u wellicht elk jaar opnieuw reikhalzend uit naar de maand mei. Dit jaar ontvangt u bovenop het vakantiegeld nog een extraatje...

(netto) – Mei en december zijn in België voor werknemers traditioneel de meest lucratieve maanden. In mei storten de meeste bedrijven immers vakantiegeld bovenop het maandelijkse loon. In december wordt dan weer de 13de maand uitbetaald.

Dit jaar zullen alle werknemers een extraatje ontvangen in de maand mei, de federale jobkorting. De jobkorting wordt toegekend via een eenmalige verhoging van de forfaitaire beroepskosten die automatisch op de belastingaangifte worden vermeld (als u tenminste geen werkelijke kosten aangeeft). Volgens de website van SD Worx, specialist in Human Ressources Management, verhoogt de jobkorting het bedrag van de forfaitaire beroepskostenaftrek eenmalig waardoor er in de maand mei minder bedrijfsvoorheffing verschuldigd is.

Waar hebt u recht op?

Het bedrag dat u in mei zal ontvangen, hangt af van uw brutoloon. Voor loontrekkenden schommelt het tussen 51,36 euro en 102,84 euro. Wilt u weten hoeveel u zal krijgen, dan kan u de tabel op Vacature.com raadplegen. 

Geldt de federale jobkorting voor iedereen?

Alle lonen die elke maand, om de veertien dagen, elke week of elke dag worden betaald, komen in aanmerking voor de jobkorting. Dat geldt zowel voor loontrekkende werknemers als voor bedrijfsleiders, zowel verblijfhouders als niet-verblijfhouders.

Als uw arbeidsovereenkomst in de maand mei echter wordt geschorst (bijvoorbeeld als gevolg van moederschapsverlof of tijdelijke werkloosheid) en u dus geen salaris ontvangt, kan u pas op het ogenblik van de belastingaangifte de jobkorting genieten. Op voorwaarde uiteraard dat u in 2009 geen andere beroepsinkomsten hebt ontvangen en u geen werkelijke beroepskosten aangeeft. Vergeet ook niet dat het aangeven van werkelijke beroepskosten, zoals de verplaatsingskosten van de woonplaats naar het werk, pas interessant is als die kosten meer bedragen dan het wettelijke forfait dat u als werknemer automatisch geniet.

Meer carrièretips?

Voor de laatste jobs kan u een kijkje nemen op vacature.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud