Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Verkeersbelasting al jaren onwettig geïnd

De fiscus int al jaren de verkeersbelastingen op een onwettige manier. De Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) speelt automatisch alle autogegevens door aan de fiscus, die op basis hiervan de verkeersbelasting berekent. Toch is die informatie-uitwisseling niet wettig.
Advertentie

(netto/belga) - Iedereen die een auto of een ander voertuig heeft, betaalt een verkeersbelasting, afhankelijk van de grootte van het voertuig. De fiscus baseert zich daarvoor op de gegevens die de DIV automatisch doorspeelt.

De automatische uitwisseling van gegevens tussen twee diensten is echter verboden door een wet uit 1938, zo meldt vtm. "De fiscus mag enkel in individuele gevallen en op individueel verzoek samenwerken met andere openbare besturen en instellingen", zegt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). De rechtbank van Brussel bevestigde dit onlangs in een vonnis.

Belastingen aanvechten

De overheid heeft de afgelopen jaren dus op een onwettige manier haar verkeersbelastingen geïnd. Dat betekent dat iedereen zijn verkeersbelasting en belasting van inverkeerstelling kan aanvechten en een grote kans heeft om zijn slag thuis te halen, meent professor Maus.

Wie zijn aanslagbiljet voor de verkeersbelasting krijgt, heeft 6 maanden de tijd om bezwaar aan te tekenen.
De overheid kan het probleem oplossen door de wet terzake aan te passen, maar dat zal heel wat tijd in beslag nemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud