Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Videobellen als een pro

Voor veel thuiswerkers is een videocall met de collega’s of de baas dagelijkse kost geworden. Met de ingebouwde luidsprekers en microfoon van uw pc redt u het wel, maar een goede headset maakt zo’n virtueel gesprek een stuk aangenamer.
Een bedrade headset geeft minder bewegingsvrijheid dan een draadloze, maar die laatste heeft ook nadelen.
Een bedrade headset geeft minder bewegingsvrijheid dan een draadloze, maar die laatste heeft ook nadelen. ©AFP

Er zijn meerdere redenen te verzinnen waarom videobellen een stuk aangenamer is met een goede koptelefoon. U hoort uw gesprekspartner op die manier natuurlijk het beste. Stemmen zijn veel verstaanbaarder met een headset op, want de geluidskwaliteit is een stuk beter dan die van de ingebouwde speakers van uw laptop of computer. Ook hebben headsets meestal een ingebouwde microfoon. Niet alleen hoort u uw gesprekspartners dus duidelijker, ook zij verstaan beter wat u zegt.

Er zijn honderden soorten headsets, in alle prijsklassen. Welke moet u hebben? Een belangrijk criterium is het draagcomfort. Er zullen allicht dagen zijn dat u de headset uren aan een stuk op het hoofd hebt. Dat lukt alleen als die perfect zit en aanvoelt.

Advertentie

Zeker als uw kinderen thuis zijn terwijl u videobelt, zijn koptelefoons met noisecancellation het overwegen waard.

Bij de meeste hoofdtelefoons kunt u de hoofdband wat strakker of losser trekken, maar dat is niet altijd voldoende om ze echt comfortabel te maken. Sommige mensen hebben graag een zware hoofdtelefoon die nauw op de oren aansluit, bij anderen kan hij niet licht genoeg zijn en moeten de oren goed kunnen ‘ademen’. Daarom is het een goed idee om een headset te passen voor u er een koopt, al is dat bij een onlineaankoop minder evident.

In een cocon

Bedenk ook of u een headset met noisecancellation wilt. Die technologie filtert het omgevingsgeluid als het ware weg, zodat u in een soort cocon van geluid zit. Als het systeem goed werkt, is het resultaat soms verbluffend. Zeker als uw kinderen thuis zijn terwijl u videobelt of als u in een luidruchtige omgeving werkt, zijn dit soort koptelefoons het overwegen waard, ondanks de meerprijs die ze meestal torsen.

Een andere interessante optie is om voor een compleet draadloze set te gaan. Dat geeft u een hoop extra bewegingsvrijheid, maar er kleven ook nadelen aan. Draadloze exemplaren zijn meestal duurder dan hun bedrade broertjes. En afhankelijk van de technologie waarmee ze verbinding maken met uw computer kan er ‘lag’ ontstaan. Dat wil zeggen dat er een klein beetje tijd zit tussen wanneer u iets zegt en wanneer uw gesprekspartners het horen. Dat kan na een tijdje knap vervelend worden. Bovendien mag u niet vergeten dit soort headsets geregeld op te laden, omdat ze van een batterij voorzien zijn. Om rampscenario’s te vermijden - u ontdekt vijf minuten voor een belangrijke call dat de batterijen leeg zijn - kunt u ze meestal wel gewoon met een draad gebruiken.

DRIE HEADSETS IN DRIE PRIJSCATEGORIËEN

1. Poly Blackwire 3200-reeks

Voor wie een bescheiden budget voor een headset over heeft, lanceerde het Amerikaanse Poly, een specialist in communicatieapparatuur voor op kantoor, zijn 3200-reeks. Die komt met een of twee oorschelpen (eentje met monogeluid voor u volstaat) en is zowel van een USB- als van een 3,5mm-aansluting voorzien. De microfoon kan omgevingsgeluid filteren, zodat rumoer van collega’s of een blaffende hond niet opgepikt wordt. Dat zijn basale, no-nonsenseheadsets, dikke luxueuze oorkussens, draadloze connectiviteit of noisecancelling ontbreken dus wel. Daar staat tegenover dat u voor zowat 50 euro gesteld bent.

Advertentie

2. Jabra Evolve2 65

Net als Poly richt het Deense Jabra zich vooral op koptelefoons die in een professionele situatie gebruikt worden. De Evolve2 65 is een draadloos model dat het zo’n 37 uur volhoudt met een volle batterijlading. In anderhalf uur is hij volledig opgeladen. Noisecancelling ontbreekt, maar de oorkussens uit traagschuim zijn dankzij hun speciaal ontwerp in staat het meeste omgevingsgeluid tegen te houden, zegt Jabra. Ook leuk: als de hoofdtelefoon aan staat, brandt een rood lampje. Zo weten collega’s (of uw kinderen) dat u niet gestoord mag worden. De Jabra heeft een adviesprijs van zo’n 300 euro, maar online vonden we hem veel goedkoper: voor ongeveer 160 euro.

3. Microsoft Surface Headphones 2

Advertentie

Ook Microsoft waagt zich in de arena van de headsets en brengt onder meer dit luxueuze model op de markt. De microfoon bevindt zich niet voor de mond, maar is ingebouwd in de oorschelpen. De headset kan dus als een ‘gewone’ hoofdtelefoon gebruikt worden, maar leent zich evengoed om te bellen of te videovergaderen. Origineel is de bediening, die gebeurt via draairingen op de oorschelpen. Op het rechteroor regel je het volume, links stel je de sterkte van de noisecancelling in, want dat heeft de Surface Headphone. Door te tikken op de schelpen kan je ook muziek stoppen en starten of naar een volgend nummer springen. Ook een telefoongesprek aannemen of afwijzen gebeurt met het aanraakvlak. De Surface kost zo’n 270 euro.

Advertentie

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud