Vlaming kocht nooit meer dienstencheques

Een schoonmaakster wordt vergoed met dienstencheques. ©Dieter Telemans

De Vlaming blijft ook na de regionalisering dol op de dienstencheques, want nog nooit werden er zo veel verkocht. Het maakt het stelsel wel almaar duurder voor Vlaanderen.

Vlamingen hebben tussen januari en september voor 53,7 miljoen uur huishoudhulp via dienstencheques aangekocht. Zo werden 4,5 procent meer dienstencheques op de kop getikt dan in dezelfde periode in 2015 of zelfs 17 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en het Vlaamse departement Werk. Het toont aan dat, in tegenstelling tot wat de voorbije maanden soms werd beweerd, de rek nog lang niet uit het systeem is.

©Mediafin

Wel werden tussen januari en september minder cheques gebruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal gebruikte cheques dat de dienstenchequebedrijven indienden bij de Vlaamse overheid daalde met 3,6 procent tot 41,3 miljoen. Dat is wel nog altijd 10 procent meer dan in 2012. Het aantal gebruikte vouchers is in principe de beste graadmeter voor de populariteit van het stelsel, maar voor dit jaar is er sprake van vertekende cijfers.

‘De daling deed zich voor in januari en februari en is vooral te wijten aan opstartproblemen na de regionalisering’, zegt Paul Verschueren van Federgon, de werkgeversorganisatie van de dienstenchequebedrijven. ‘We schatten dat het aantal gebruikte cheques dit jaar uiteindelijk 2 procent hoger zal liggen dan in 2015.’

Sinds 1 januari zijn de deelstaten bevoegd voor de financiering en de organisatie van de dienstencheques. In het regeerakkoord spraken de Vlaamse meerderheidspartijen af niet te raken aan de prijs of de fiscale aftrekbaarheid. Een dienstencheque kost 9 euro, maar tot een bepaald bedrag is er een fiscale aftrek van 30 procent, waardoor de uiteindelijke kostprijs voor de consument op 6,30 euro komt te liggen.

We schatten dat het aantal gebruikte cheques dit jaar uiteindelijk 2 procent hoger zal liggen dan in 2015.
Paul Verschueren
Directeur Onderzoek Federgon

Omdat de Vlaamse regering bij haar begrotingsopmaak voor 2017 op zoek moet naar 560 miljoen euro, stellen sommigen voor te besparen op de dienstencheques. Door hun populariteit zijn die duurder dan gedacht en kosten ze Vlaanderen al 1,3 miljard euro per jaar, evenveel als de rusthuizen. Bezuinigen kan door de prijs van de dienstencheques te verhogen of door de fiscale aftrek te verlagen. Omdat de laatste maatregel pas zou kunnen ingaan op de belastingaangiftes van 2017, brengt hij de Vlaamse overheidskas evenwel pas geld op in 2018.

Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) sprak zich al uit tegen de besparingen. Ook Federgon is niet geheel verrassend tegen. ‘Als een dienstencheque nog duurder wordt, dreigen zeker in de landelijke regio’s mensen opnieuw een beroep te doen op poetshulp in het zwart. En dat is net wat we met de invoering van de dienstencheques wilden vermijden’, zegt Verschueren.

In tegenstelling tot de Vlaamse heeft de Waalse regering wel gemorreld aan de fiscale aftrekbaarheid van de dienstencheque. Het belastingvoordeel is er sinds vorig jaar gereduceerd tot 0,90 euro per cheque, waardoor er dat jaar ook minder werden gebruikt. Volgens Federgon zullen de Walen dit jaar echter opnieuw meer dienstencheques gebruiken. Officiële cijfers zijn, net zoals voor Brussel, nog niet voorhanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect