Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vlucht geannuleerd, wat nu?

Wie een vliegticket boekte, moet contact opnemen met het reiskantoor of vliegtuigmaatschappij. Wat zijn uw rechten?
Brussels airlines heeft alle vluchten op woensdag geschrapt. ©BELGA

De luchthaven van Charleroi zal woensdag helemaal gesloten blijven tijdens de nationale staking. In Zavemtem gaat meer dan de helft van de vluchten niet door. 

Wie een vliegticket boekte, moet contact opnemen met het reiskantoor of vliegtuigmaatschappij om een oplossing uit te werken. Terugvallen op een annulatieverzekering kan niet: (aangekondigde) stakingen zijn geen gedekt risico.

De betrokken reizigers kunnen een omboeking of een volledige terugbetaling van hun ticket aanvragen. Wie zijn ticket via een (online) reisagentschap boekte, moet daar de terugbetaling vragen.

‘Een recht op een bijkomende vergoeding zal er niet zijn omdat de oorzaak van de staking niet binnen Brussels Airlines ligt’, zegt Bert Wyseur, verbonden aan het Centrum voor Rechtsmethodiek van de KU Leuven en docent aan de VIVES Hogeschool.

Pakketreis

Hebt u een pakketreis geboekt, die bijvoorbeeld een vlucht en hotel combineert? ‘De touroperator is aansprakelijk voor de goede uitvoering. Als er een essentiële wijziging is in de uitvoering van de overeenkomst, dan heeft een reiziger het recht om kosteloos op te zeggen’, zegt Wyseur.

Wat een essentiële wijziging is, hangt af van de feiten. ‘Een vakantie van een week naar Spanje waarvan de vlucht niet om 16 maar om 18 uur vertrekt, zal geen essentiële wijziging zijn. Maar dat is het wel bij een citytrip van twee dagen die niet ’s morgens maar pas ’s avonds vertrekt’, legt Wyseur uit.

Touroperators

De touroperators stellen dan ook alles in het werk om een gepaste oplossing uit te werken.

Zo leidt luchtvaartmaatschappij Tui fly alle geplande vluchten vanuit of naar Belgische luchthavens af naar de luchthavens van Lille, Orly, Maastricht, Eindhoven of Amsterdam. De reizigers worden met bussen naar de alternatieve luchthaven gebracht.

Ook Neckermann/Thomas Cook wijkt uit naar buitenlandse luchthavens. Eind vorige week was er al een alternatief gevonden voor 90 procent van zijn reizigers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud