Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Voicemail checken op reis is lang niet gratis

Toch even opletten voor u op vakantie uw gsm pakt om te bellen of te sms'en: de rekening kan snel aantikken. Hou er rekening mee dat uw voicemail beluisteren aan de prijs van een internationale oproep verloopt, en dat ook een oproep ontvangen in het buitenland een kostprijs heeft.
Advertentie
'Raad 's waar ik zit?!' Toch even nadenken voor u vanuit uw vakantieoord enthousiast heel uw vriendenkring begint te bellen. ©© Nancy Brown/CORBIS

De tarieven voor grensoverschrijdend bellen, sms'en of mobiel surfen binnen Europa mogen dan steeds verder dalen, een verblijf buiten Europa kan, als u niet oplet, een gepeperde telecomfactuur opleveren.

En het is zaak zelf uw gesprekken en sms'jes wat binnen de perken te houden. Voor mobiel surfen bestaat het verbruiksplafond van 60 euro per factuur (bedrag eventueel zelf aan te passen) waardoor u verwittigd wordt als de rekening oploopt, maar er bestaat geen gelijkaardige maatregel om onaangename verrassingen op de factuur van bellen en sms'en te vermijden. 'Dat is jammer genoeg technisch niet mogelijk.', verduidelijkt Patty Verdoodt, woordvoerster van Mobistar. 'Dit komt omdat we geen real time informatie hebben over het verbruik. De buitenlandse operatoren sturen hun facturen naar ons door, maar daar zit wat vertraging op.'

Uw operator houdt wel in de gaten of u als klant geen ongebruikelijk hoog factuurbedrag aan het opbouwen bent, en zal u in extreme gevallen verwittigen, maar de factuur moet al hoog oplopen vooraleer zulke alarmprocedures ingaan. Daar moet u dus echt niet op rekenen om uw vakantietelefoontjes te monitoren.

Zoek dus op voorhand thuis de tarieven op voor uw reisbestemming, want ze verschillen van land tot land. Bij wijze van voorbeeld zetten we ze op een rij voor de Verenigde Staten, Tanzania, Thailand en Brazilië. (zie onderaan) Uit onze opzoekingen voor deze en enkele andere landen blijkt dat niet één operator als goedkoopste voor alle bestemmingen en alle soorten oproepen (ook inkomende hebben hun prijs!) kan worden uitgeroepen. Let op: uw voicemail checken geldt als een uitgaand gesprek.

Let ten slotte goed op vooraleer u een oproep aanneemt in het buitenland, en bel niet terug naar een nummer dat u niet kent. Eerder dit jaar waarschuwden de operatoren voor frauduleuze oproepen en berichtjes die mensen ertoe aanzetten terug te bellen naar een buitenlands nummer, wat hen op erg dure gesprekken kwam te staan. De operatoren blokkeren zoveel mogelijk de nummers die voor deze vorm van fraude gebruikt worden, en de golf van oproepen is weer gaan liggen, maar er kunnen altijd nieuwe pogingen langs nieuwe nummers opduiken. Wees zelf alert. 'Met de hulp van klanten die ons nummers melden, blokkeren we ze zo snel mogelijk', zegt Verdoodt. 'Maar het fenomeen zal maar verdwijnen als mensen niet antwoorden op zulke oproepen.'

Check de tarieven per land op de sites van Telenet, Mobistar, Proximus en Base. U vindt er ook informatie over eventueel interessantere formules als u vaak naar eenzelfde land reist.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud