Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Volle tank huisbrandolie 61 euro goedkoper

De maximumprijs voor benzine zakt dinsdag tot het laagste niveau in twee jaar. Ook huisbrandolie wordt fors goedkoper. Het moment om de stookolietank te vullen?
©iStock

Een liter huisbrandolie of stookolie wordt vandaag/dinsdag 3 centiemen of 3,7 procent goedkoper tot 0,8097 euro. Dat betekent dat u 61 euro uitspaart op een volle stookolietank van 2.000 liter. Ook de maximumprijs aan de pomp wijzigt. Een liter benzine wordt 4 centiemen of 2,5 procent goedkoper tot 1,5794 euro per liter. Dat is het laagste niveau in ruim twee jaar. Op een tank van 50 liter scheelt dat 2 euro. Het is geleden van 2011 dat de benzineprijs onder 1,60 euro vertoefde. Diesel blijft ongewijzigd op 1,44 euro per liter. Vorige week was de dieselprijs al gezakt naar het laagste niveau in zeven maanden.

Advertentie
Er moeten volgende week maar hagelstenen tussen de chrysanten vallen om de dalende trend snel te keren.
Bernard Claeys,
Belgische petroleumfederatie

De prijsdalingen zijn het gevolg van goedkopere prijzen voor olieproducten op de internationale markten. ‘De prijs voor ruwe aardolie, de bron van alle andere afgeleide producten, is de voorbije tien dagen met 3 dollar per vat gedaald’, zegt Bernard Claeys, adjunct-secretaris-generaal van de Belgische Petroleumfederatie. ‘We zitten in het seizoen waarin de grote raffinaderijen hun jaarlijkse onderhoudsbeurt uitvoeren. Dat maakt dat de voorraden van ruwe olie licht stijgen en de prijs dus daalt. Daarnaast kan je niet ontkennen dat de spanningen in het Midden-Oosten veeleer afnemen dan toenemen.’

Dollar

Ook de koers van de dollar speelt een belangrijke rol. Petroleumproducten worden op de internationale markten verhandeld in dollar. Een dollardaling maakt die producten dus goedkoper. De greenback verloor de voorbije weken fors terrein tegenover de euro, een gevolg van het doorgetrokken soepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Ook een akkoord over het schuldplafond tussen de kibbelende Republikeinen en Democraten speelde een rol van betekenis.

De Belgische federatie van brandstoffenhandelaars (Brafco) is alvast blij met de daling. ‘Hoe lager de prijzen, hoe beter’, zegt Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco. ‘De meeste van onze leden hebben weinig voorraden en verliezen dus niks. Bovendien is er minder werkkapitaal nodig en neemt de kans op wanbetalingen af.’

Onze leden zijn vaak bang om te leveren bij nieuwe klanten. Door de crisis en de structureel hoge prijzen eisen ze contante betaling om een wanbetaling te vermijden.
Johan Mattart,
Algemeen directeur Brafco

Voor driekwart van de leden van Brafco is het leveren van huisbrandolie het kernmetier. De sector heeft het echter moeilijk. ‘De volumes dalen door de opkomst van aardgas en het toenemende gebruik van hoogrendementskachels’, zegt Mattart. ‘De programma-overeenkomst (de wet die in België sinds de oliecrisis de prijsvorming van petroleumproducten regelt, red.) laat voor verdelers weinig ruimte om de talrijke prijsschommelingen op te vangen. ‘Daar komt bij dat dit een zeer kapitaalintensieve business is. Onze leden zijn vaak bang om te leveren bij nieuwe klanten. Door de crisis en de structureel hoge prijzen eisen ze contante betaling om een wanbetaling te vermijden.’

Winterprik

De prijsdaling van vandaag maakt dat huisbrandolie op het laagste niveau noteert sinds mei van dit jaar. Voor deze tijd van het jaar is een prijsniveau van 0,8097 euro per liter bovendien uitzonderlijk. De voorbije twee jaren zagen we prijzen boven 0,85 euro eind oktober. Is het nu het moment om de stookolietank te vullen?

‘Een vervelende vraag’, zegt Claeys, ‘omdat de prijs van olieproducten op de internationale markten zo sterk afhankelijk is van de geopolitieke situatie, en dat is dan weer grotendeels psychologie. Kijk, het is eind oktober en we zitten nog steeds met zomerse temperaturen. De ervaring leert dat mensen niet graag investeren in huisbrandolie. Maar tezelfdertijd zou ik niet durven te pronostikeren dat de brandstofprijs volgende week nog goedkoper noteert. Hoe je het ook draait of keert: het is een markt van vraag en aanbod. Er moeten volgende week maar hagelstenen tussen de chrysanten vallen om de trend snel te keren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.