Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vrijdag al fluistersolden

Officieel gaan de winterkoopjes pas morgen, zaterdag 3 januari, van start, maar wie met korting wil kopen, vindt wellicht in veel winkels al zijn gading. Veel winkels geven immers aan in te zullen gaan op mondelinge vragen van klanten om alvast de kortingen door te rekenen. Zulke zogeheten fluistersolden zijn niet strijdig met de sperperiode.
©Photo News

De sperperiode voor de koopjes, tijdens dewelke geen kortingen mogen worden aangekondigd, raakt in de praktijk steeds meer ondergraven. In de bijna afgelopen sperperiode waren er massaal kortingen via koppelverkoop, een toegestane uitzondering: wie méér dan één stuk koopt, kan een korting krijgen.

Daarnaast zijn ook zogenaamde fluistersolden altijd al toegelaten geweest. In de sperperiode mogen kortingen niet aangekondigd worden, bijvoorbeeld met affichage of gekleurde bolletjes in de winkel, maar ze mogen wel mondeling worden toegestaan als de klant erom vraagt.

De zelfstandigenorganisatie NSZ deed een rondvraag bij 428 kleding- en schoenenwinkels waaruit blijkt da 63 procent vrijdag de toegestande kortingen al zal toekennen aan klanten die erom vragen. Twee of meer stuks aankopen, is daarbij  niet nodig.

Winterverkoop

Dat de verkopers ingaan op zulke vragen van klanten, vindt NSZ niet verwonderlijk, gezien de relatief slechte gang van zaken tot nu. 53 procent van de ondervraagde modezaken zagen hun omzet dit najaar dalen, gemiddeld met 8 procent. 58 procent heeft dit jaar meer resterende stuks in de rekken hangen dan vorig jaar bij de start van de koopjes. Slechts 19 procent verwacht dat de soldenperiode qua verkoop beter wordt dan vorig jaar.

Gelijkaardige cijfers tekent Mode Unie op, de bij Unizo aangesloten beroepsvereniging van zelfstandige modezaken. De aangesloten handelaars verkochten in de afgelopen najaarsverkoop 9 procent minder winterspullen dan vorig jaar.

En het gaat al enkele jaren achteruit. Tegenover 2007 bedraagt de daling inmiddels 20 procent, berekende Mode Unie. Dat wordt toegeschreven aan de minder gunstige conjunctuur maar ook aan de opkomst van webverkoop en outlets.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud