Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waar vindt u gratis antivirussoftware?

Uw computer en uw mailbox worden bijna dagelijks blootgesteld aan virussen en pogingen tot phishing. Hoe kunt u zich daartegen beschermen?

Eén Belg op tien is al ooit slachtoffer geweest van identiteitsdiefstal op het internet. Dat blijkt uit de Eurobarometer over digitale veiligheid die de Europese Commissie maandag gepubliceerd heeft. Volgens de peiling heeft 55 procent van de Belgen de voorbije twaalf maanden ook geen enkel van hun online wachtwoorden gewijzigd.

Om online inbraken te vermijden, moet uw wachtwoord bestaan uit minstens 8 tekens. Vermijd woorden die in woordenboeken voorkomen of voornamen. Meng eerder cijfers en letters, en voeg er ook minder gekende symbolen zoals bijvoorbeeld $, *, % aan toe.

Niet voldoende inspiratie? Gebruik dan een automatische generator van wachtwoorden. Maar let op, het wachtwoord moet ook makkelijk te onthouden zijn.

Gratis anti-virusprogramma?

Gevraagd naar hun vertrouwen in online aankopen zegt 41 procent van de ondervraagde Belgen te vrezen dat iemand de gegevens gaat misbruiken. Het cijfer ligt in lijn met het Europese gemiddelde van 40 procent. Om die vrees te counteren kan een anti-virusprogramma helpen. Wilt u er één op uw computer installeren? Hieronder enkele programma's die gratis te donwloaden zijn.

 

Goede antivirussoftware beschermt u niet alleen tegen virussen. De software moet ook uitgerust zijn met een spywarefilter, een spamfilter, anti-phishingsoftware of een functie die onbekende virussen detecteert aan de hand van hun manier van handelen.

Phishing

Maar alleen betalende antivirusprogramma’s kunnen u die uitgebreide bescherming effectief garanderen. Bent u echter wantrouwig van aard en surft u op een verantwoorde manier (u vermijdt verdachte sites en klikt niet op eender welke link), dan kunt u ook opteren voor gratis antivirussoftware.

Die softwareprogramma’s zijn even efficiënt als de betalende versies. Zeker als u er nog een spywarescanner, zoals Ad-Aware Free en Spybot, aan toevoegt. U bent dan prima beschermd tegen malware en commerciële spyware. Opgelet: installeer nooit twee virusscanners tegelijk op uw computer. Dat leidt tot ernstige problemen.

Wat met uw privé-gegevens?

Tot slot blijkt bijna drie kwart van de Belgen niet gerust in de manier waarop internetsites omgaan met hun persoonlijke gegevens. Websites van publieke overheden doen het op dat vlak wel beter (63%), leert de peiling bij 1.075 Belgen nog.

Klik hier en ontdek hoe uw internetbrowser, uw Facebook en Google goed in te stellen zodat u anoniem kunt surfen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud