Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waarom rosé steeds populairder wordt

Rosé heeft fervente aanhangers, maar ook tegenstanders. Het is een wat atypische wijn. Maar dankzij de nieuwe culinaire tendensen en een meer ontspannen levensstijl heeft ook rosé zijn publiek gevonden en wordt die steeds populairder.

(netto) - De oudste wijn ter wereld kan slechts enkele maanden per jaar, van mei tot september, bekoren. Wanneer moet rosé in de rekken gezet worden? Een vraag die wijnverkopers en grote distributeurs heel wat kopzorgen bezorgt. De verkoop is immers sterk afhankelijk van het weer. Zo bleef in september 2007 heel wat rosé in de rekken liggen… Maar in 2003, het jaar van de hittegolven, brak de verkoop alle records.

In Frankrijk steeg het aandeel van rosé in de totale wijnconsumptie in 10 jaar van 8 tot 21 procent. “We verkopen nu meer rosé dan witte wijn”, zegt een tevreden François Millo, directeur van de Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence. Samen met schuimwijn (uitgezonderd champagne in 2009) is rosé de enige wijnsoort waarvan de verkoop de voorbije jaren gestegen is. In België stellen we dezelfde tendens vast. Vooral in Wallonië en Brussel. Het noorden van het land blijft de voorkeur geven aan witte wijn.

Het is geen modeverschijnsel, maar een evolutie die verband houdt met nieuwe trends en met onze levensstijl: wereldkeuken, eenvoudige gerechten en nieuwe culinaire ontdekkingen, gezelligheid. En in tegenstelling tot rode wijn, heeft rosé geen nood aan ‘codes’ om in de smaak te vallen. Wijnliefhebbers die moeite hebben met het wijnjargon worden dankzij rosé van hun complexen bevrijd.

Wereldwijd

De familie van de rosé­wijnen is erg uitgebreid. Van de lichte ‘vin gris’, ideaal om aan het zwembad te drinken, tot soorten met een meer uitgesproken karakter. Van de ‘viriele’ Cabernet-Sauvignon (Bordeaux) en Mourvèdre (Provence, Bandol) tot de hartverwarmende en volle Gre­nache uit de Rhonevallei (Tavel) en Roussillon (Collioure). Roséwijnen zijn meestal droog, met uitzondering van de Rosé d’Anjou die restsuiker bevat. Dat is suiker die niet in alcohol wordt omgezet tijdens het gistingsproces. “De verkochte volumes van die wijn zijn gigantisch”, zegt Eric Van Rysselberghe, wijninkoper bij Colruyt. Rosé wordt vooral in de zomer gedronken, maar de verkoop van rode en witte wijn lijdt daar niet onder. “Dan wordt gewoon meer verkocht. Rosé is een extra marktaandeel.”

Frankrijk is nog altijd de grootste producent van rosé. Maar Spanje is een ‘runner-up’. De verkoop van ‘Irache’, een rosé uit Navarra die door Colruyt verdeeld wordt, is in 2 jaar bijna verdubbeld. Zowel de rosé uit Navarra (de beste streek voor rosé) en Catalonië, als die uit Rioja en Castilla-Leon biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ook de Gran Feudo van de Bodega Chivite, te koop bij Spar voor 3,99 euro.

In Frankrijk zit de verkoop van Tavel, eerder een tafelwijn dan aperitiefwijn, met zijn 14° soms erg genereus, in de lift. De betere wijnen schommelen rond 10 euro. De aanraders zijn Domaine de la Mordorée, Château d’Aquéria en sommige cuvées van de Cave des Vignerons.

Ook producenten uit de nieuwe wereld profiteren van het succes. In grootwarenhuizen vindt u ook roséwijnen uit Chili, Argentinië, Australië en Zuid-Afrika. Zij hebben dikwijls een diepere kleur.

In Bordeaux wordt rosé sinds enkele jaren steeds beter verkocht. Er bestaan twee soorten: de rosé bordeaux en de lichtrode bordeaux. Die heeft een intensere kleur en is krachtiger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud