Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waarop letten bij het huren van een wagen?

In het buitenland een wagen nodig? Even klikken op internet en uw huurwagen is gereserveerd. Bij aankomst staat een glimmende wagen op u te wachten, u opent de deur en maakt het naar uw wens. Niet zo snel en neem uw voorzorgen!

(netto) – Een auto huren in het buitenland, niets is eenvoudiger. Maar om de wegen in alle rust te doorkruisen en slechte verrassingen bij de terugkeer te vermijden, is het beter uw rechten en plichten te kennen en vooral op uw hoede te zijn op een reeks ‘details’.

1. Vergelijk de prijzen... en lees de algemene voorwaarden

De sector van de huurwagens is heel concurrentieel geworden, voornamelijk dankzij internet. Maar elke maatschappij past zijn eigen tarieven toe en legt zijn ‘huisregels’ vast. Internet bevordert weliswaar de vergelijking, maar pas toch op: een heel aantrekkelijk tarief kan veel minder interessante huurvoorwaarden verbergen. Informeer u en reserveer bij voorkeur voor het vertrek. Ter plaatste zult u noch de tijd noch de zin hebben om te vergelijken, en u loopt bovendien het risico vage uitleg te krijgen in een vreemde taal.

2. Gedetailleerde contracten = grotere betrouwbaarheid

Eis bij de reservatie (ter plaatse of via internet) altijd een geschreven document. Dat moet de huurprijs vermelden, de categorie van de wagen, de huurperiode, de plaats waar het voertuig afgehaald en teruggebracht moet worden, of u het voertuig moet voltanken voor u het terugbrengt

Veel bedrijven stellen formules voor waarin alles inbegrepen is (onbeperkt aantal kilometer, parkeerkosten, taksen, verzekeringen, enzovoort). De meeste nuances in de omvang sluipen net in het luikje “verzekeringen”! Check dus wat de verzekering in kwestie inhoudt. Welke reparaties en andere kosten riskeert u zelf te moeten betalen?

U bent automatisch gedekt voor de schade die u aan anderen aanbrengt maar bepaalde bedrijven zullen u dwingen in dergelijke gevallen toch een franchise te betalen.En uiteraard bent u vrij alle mogelijke verzekeringen af te sluiten die u wenst. Maar is dat nodig? Ga dat na! Zorg dat u op voorhand weet wat de procedures zijn bij pech of ongeval. 

3. Pas op voor extraatjes

Bepaalde verhuurbedrijven zullen u taksen of supplementen aanrekenen, op basis van uw leeftijd (overal wordt 21 als minimumleeftijd geëist, maar het gebeurt dat -26-jarigen een toeslag moeten betalen) of van het aantal potentiële bestuurders van het voertuig. Het is ook mogelijk dat men u een waarborg vraagt. Dat gaat dan ofwel om een bedrag in cash ofwel om een toestemming om geld af te houden van uw kredietkaart. Op stap in een land met vreemde taal? Denk aan een gps met een taal die u begrijpt.

4. Denk aan uw papieren

Om te mogen rijden, moet u in het bezit zijn van uw identiteitskaart en van uw rijbewijs.

5. Check de staat van het voertuig dat u krijgt…

Check de staat van het voertuig dat u in handen krijgt. Inventariseer de deuken, krassen en andere schade die u vaststelt. De meeste bedrijven beschikken daarvoor over een standaardformulier dat als referentie zal dienen voor elke eventuele betwisting op het moment van of na het inleveren van het voertuig.

6. …en doe dat opnieuw als u het voertuig inlevert

Bij het inleveren van de huurwagen is het belangrijk een document op te stellen dat door de twee partijen ondertekend wordt. Let op, dat kan uiteraard alleen als u de wagen terugbrengt tijdens de openingsuren van het verhuurbedrijf… Maar dat zal heel wat negatieve verrassingen vermijden omdat men u vanaf dan niets meer kan betwisten of aanrekenen. Ideaal is om ter plaatse een definitieve factuur te vragen. Pas dus op met het nachtelijk achterlaten van uw huurwagen op verlaten parkeerterreinen op de luchthaven.

7. Respecteer de wegcode van het land waarin u rijdt

Let erop dat u de wegcode en de snelheidsbeperkingen naleeft want de verhuurmaatschappij zal u de boetes doorsturen die u veroorzaakt hebt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud