Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarvoor dient uw eID?

Liefst 284.193 Belgen zijn vorig jaar de pincode van hun identiteitskaart vergeten en hebben een nieuwe code aangevraagd. Waarvoor kunt u die elektronische identiteitskaart gebruiken?
Advertentie

Opvallend is dat mensen hun pincode, die ze per brief opgestuurd krijgen, al vergeten zijn nog vóór ze hun nieuwe identiteitskaart moeten afhalen bij het gemeentehuis (niet-actieve kaarten), zegt Peter Grouwels van de FOD Binnenlandse Zaken.

Een nieuwe pincode aanvragen is in principe gratis, maar het staat de gemeenten vrij om de burgers toch iets aan te rekenen. ‘Voor Oost-Vlaanderen hebben we cijfers. Daar rekent één op de zes gemeentebesturen een administratieve kostprijs aan’, aldus Grouwels.

Hoe een eID gebruiken?

De code van uw elektronische identiteitskaart, die vanaf maart 2014 tien jaar geldig zal zijn, hebt u nodig om toegang te krijgen tot Tax-on-web met behulp van een elektronische kaartlezer. Dat is ongetwijfeld de bekendste toepassing, maar lang niet de enige. Zo is het u ongetwijfeld ook al opgevallen dat uw apotheker sinds begin dit jaar niet langer naar uw SIS-kaart vraagt, maar naar uw eID. In Vlaanderen moeten ouders sinds begin 2014 ook het attest om de kostprijs van de kinderopvang te berekenen aanvragen met hun elektronische identiteitskaart. Die maakt dan automatisch een link met de FOD Financiën. 

U kunt uw eID gebruiken om op eender welk ogenblik te communiceren met allerlei openbare diensten. Zo kunt u:

Heel wat gemeentebesturen beschikken over een elektronisch loket. Via dat loket kunt u een rist officiële documenten downloaden, zoals een afschrift uit de geboorteakte of de huwelijksakte. In sommige gemeenten dient de eID zelfs als toegangscontrole voor het containerpark, het gemeentelijk zwembad of de bibliotheek.

Alle mogelijke toepassingen vindt u op http://my.belgium.be

Uw eID als getrouwheidskaart

Maar de elektronische identiteitskaart is niet alleen een identificatie- of authentificatiemiddel. U kunt uw eID ook gebruiken om elektronische documenten rechtsgeldig te ondertekenen (http://sign.belgium.be).

De eID kan ook dienst doen als vervoerbewijs op de trein of als getrouwheidskaart bij handelaars die gebruikmaken van het klantenkaartsysteem ontwikkeld door Freedelity. ‘Dankzij ons systeem heeft de klant minder kaarten in zijn portefeuille’, zegt Stéphane de Biolley van Freedelity. En het gaat erg snel. De kaartlezer van de handelaar registreert in een paar seconden uw naam, voornaam, geboortedatum en adres. U hoeft dus geen fiche met persoonlijke gegevens meer in te vullen.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud