Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat als je kind bankroet gaat?

Of je kind een kleuter, puber of adolescent is, problemen vallen altijd op de schouders van de ouders. Bij financiële problemen is dat niet anders. Maar wat doe je dan?
Wat doe je als je kind zijn spaarpotje breekt?

Video: Kinderen weten maar best zo vlug mogelijk wat sparen en beleggen betekent.

(m24/msnbc) – Steeds meer Belgen kunnen hun facturen niet meer betalen. Vorige week nog raakte bekend dat in 2007 ruim 201.000 wanbetalers terecht kwamen op de gezamenlijke zwarte lijst van de Belgische telecomoperatoren. En als het moeilijk wordt om de factuur voor internet en gsm te betalen, dan zullen ook de andere facturen die binnenstromen een harde dobber zijn.

Veel mensen zoeken dan naar hulp en niet zelden kloppen ze bij hun ouders aan. Niet onlogisch natuurlijk. De stap om je ouders om hulp te vragen, is stukken kleiner dan pakweg de hulp inroepen van het OCMW. Maar doen ouders er wel goed aan hun oogappels onvoorwaardelijk uit het financiële moeras te trekken?

1. Schat de situatie goed in

Alles hangt natuurlijk af van de situatie. Zoekt je kind voor de eerste keer hulp of moet je zoon- of dochterlief al voor de tiende keer uit de nood helpen? En wat is de oorzaak? Tegen ziekte, echtscheiding of ontslag valt natuurlijk weinig in te brengen. Als je het als ouder kan – en wil – is het niet per se een slecht idee om financieel bij te springen. Maar als je kind overduidelijk zelf verantwoordelijk is voor de financiële problemen en er maar niet in slaagt het gat en z’n hand te dichten, dan zoek je beter naar een alternatieve oplossing.

2. Roep tijdig hulp in

Wanneer je zelf geen uitweg meer ziet voor zoon- of dochterlief, kan het OCMW een helpende hand bieden. Je kan er terecht voor een doorgedreven financiële begeleiding als de onbetaalde facturen zich opstapelen. En het lijkt natuurlijk bikkelhard om je eigen kind door te verwijzen naar het OCMW, maar bij chronisch wanbeheer helpt enkel wat geld storten niet meer. Dan heb je nood aan professionele hulp.

3. Weet waar je aan begint

Je mengen in het financiële moeras van je kind heeft verregaande gevolgen. Verwacht je alvast aan een rollercoaster van tegenstrijdige gevoelens: afkeer, woede, schuld,… En dat zowel voor de ouders als voor het kind. Alleen als je openlijk over de financiële situatie kan praten, heeft het zin om de financiële situatie op eigen initiatief uit te klaren.

4. Maak duidelijke afspraken

Als je je kind ter hulp schiet, dan maak je maar best goede afspreken. Als je meteen duidelijk maakt dat de hulp die je biedt slechts tijdelijk is, dan is dat een heel goede motivatie om de financiën van je kroost weer op de rails ter krijgen. Je kan bijvoorbeeld afspreken om voor een bepaalde periode – bijvoorbeeld drie maanden – bij te springen met de facturen. Je kan ook een bepaald percentage voorschieten van het totale bedrag dat je kind nog heeft. Zo biedt je hulp, maar dwing je je kind ook zelf op zoek te gaan naar een oplossing.

5. Hou je financiën gescheiden

Wat je ook doet, hou jullie financiën gescheiden. Laat je er dus niet toe verleiden om bijvoorbeeld een rekening op jouw naam te openen. Dat kan ook jou in de problemen brengen. Bovendien eindigen dergelijke scenario's vaak in ruzie.

6. Financiële opvoeding

Het beste is natuurlijk vermijden dat je kind in de problemen komt. Dat heb je zelf natuurlijk niet in de hand. Onvoorziene omstandigheden kunnen altijd roet in het eten gooien. Toch kan je tijdens de opvoeding al enkele financiële lessen meegeven die later van grote waarde zullen zijn. Hoe beheer je je budget? Wat is de waarde van geld? Wie als kind deze lessen met de paplepel binnenkreeg, staat ook als volwassene sterker in zijn schoenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud