Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat als partner financiële problemen verbergt?

Geldproblemen kunnen zelfs de beste relatie onder druk zetten. Wat doe je als je ontdekt dat je partner zaken voor je verbergt?
Advertentie
Communicatie is de rode draad voor een oplossing

(netto/simple dollar) - Koppels die huwen of samenwonen brengen meteen ook hun ideeën over geld samen. Hoeveel wordt er per maand uitgegeven? Hoeveel gaat naar het spaarboekje? En wat zijn de prioriteiten? Het zijn stuk voor stuk zaken die je voortaan samen beslist.

Maar wat als je partner er toch een andere levensstijl op nahoudt? Wat als jij probeert wat minder uit te geven en hij of zij schijnbaar een gat in de hand heeft? Meestal gebeuren zo'n aankopen stiekem en kom je er eerder toevallig op uit. Hoe reageer je in dat geval?

Haal diep adem

Dat je boos bent is normaal, maar laat de eerste woede wegebben voor je je partner erover aanspreekt. Geld is sowieso al een emotioneel onderwerp, het is zeker niet slim om een conversatie te starten voor je gekalmeerd bent. Schrijf misschien op hoe je je voelt en schrap achteraf de zaken die met een fris hoofd te radicaal lijken.

Denk na over de oorzaken

Vraag je af hoe je in deze situatie beland bent. Wees eerlijk en objectief. Heb je zelf wel voldoende gecommuniceerd of is er eerder sprake van verschillende meningen die nooit echt uitgepraat zijn? Bovendien kunnen ideeën over geld veranderen en zijn oude gewoontes bijzonder moeilijk af te leren.

Zoek geen dingen die er niet zijn

De kans dat je partner echt slechte bedoelingen heeft, is gelukkig klein. Ga er dus ook niet zomaar van uit. Misschien heeft hij gewoon een goedbedoeld foutje gemaakt en was hij te fier om dat toe te geven. Laat de zaken in dat geval gewoon rusten. Je kan toch de klok niet terugdraaien. Is er toch sprake van regelrechte leugens, dan moet je je eigenlijk afvragen of ze geen symptoom zijn voor diepere problemen.

Praat met elkaar, op een rationele manier

Of beter gezegd: luister naar je partner. Schenk aandacht aan wat zij te vertellen heeft en ga haar uitleg niet onmiddellijk in twijfel trekken. Probeer elkaar te begrijpen en vertel ook zelf heel duidelijk waarom je zo boos was. Als je beiden je mening motiveert, dan kom je makkelijker tot een compromis.

Wees bereid om van gedacht te veranderen

Geld is een bijzonder emotioneel onderwerp en waarschijnlijk laat jij je ook leiden door je gevoelens. Gaat het even wat minder op het werk, dan zullen veel mensen voorzichtiger geld gaan uitgeven - omdat ze voelen dat er een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Je partner vindt misschien dat je het allemaal wat te zwartgallig inziet en begrijpt helemaal niet waarom er zo strikt bespaard moet worden. Luister naar elkaar en geef het eerlijk toe als je fout zat.

Zoek compromissen

Hoeveel je spendeert hangt af van je prioriteiten. En je moet je er soms bij neerleggen dat die nogal kunnen verschillen van die van je partner. Misschien droomt hij of zij wel van een groter huis, terwijl jij eerder je bestaande woning wil renoveren. Praat dat soort dingen uit en zoek naar compromissen. Van mening verschillen is niet erg, maar al te veel wensen kunnen je budget flink in de war sturen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud