Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat als uw papieren en uw nummerplaat gestolen worden?

Het aantal diefstallen van officiële documenten en nummerplaten neemt almaar toe. Dat blijkt uit recente statistieken van de politie. Welk risico loopt u? En wat moet u in dat geval doen?

Tussen 2007 en 2011 hebben de politiediensten een stijgend aantal diefstallen van officiële documenten geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van Het Laatste Nieuws. Het gaat daarbij enerzijds om identiteitskaarten (van 62.395 naar 69.414) en SIS-kaarten (van 43.934 naar 50.536) en anderzijds, om boorddocumenten van voertuigen en nummerplaten. In 2011 werden 14.186 inschrijvingsbewijzen ontvreemd, tegenover 12.080 in 2007. Bij de verzekeringsbewijzen was er een lichte stijging van 7.796 in 2007 naar 7.997 in 2011.

Volgens Astrid Kaisin, woordvoerster van de federale politie, moeten die cijfers gerelativeerd worden. ‘Die diefstallen gebeuren niet altijd met criminele doeleinden (gestolen nummerplaten worden soms gebruikt voor ramkraken, nvdr). Sommigen stelen ook nummerplaten om ze op hun eigen voertuig te bevestigen en zo te ontsnappen aan snelheidsboetes. Die worden immers opgestuurd naar de eigenaar van de nummerplaat in kwestie. Maar wij kunnen het voertuig uiteraard wel laten natrekken.’

‘Soms worden gestolen nummerplaten ook gebruikt om te tanken en vervolgens  door te rijden zonder te betalen. Maar dat komt minder vaak voor’, zegt Dirk Valcke, adjunct-directeur bij de Directie van de bestrijding van de criminaliteit tegen goederen (DJB) van de federale gerechtelijke politie.

Een verdwenen nummerplaat kan ook het gevolg zijn van een daad van vandalisme. In april werden in de gemeente Ukkel circa 50 nummerplaten van geparkeerde voertuigen afgerukt. Volgens de krant La Dernière Heure werd een dertigtal daarvan later teruggevonden in hagen, tuinen, vuilnisbakken en brievenbussen in de omgeving.

Wat te doen bij diefstal van uw nummerplaat? Daar komt heel wat administratieve rompslomp bij kijken. Geef het verlies of de diefstal zo snel mogelijk aan bij het plaatselijke politiekantoor. Vul vervolgens een document in om uw nummerplaat te laten schrappen en een nieuwe nummerplaat aan te vragen.

Wat met de groene kaart?

Is ook uw groene kaart verdwenen? ‘Vraag dan een duplicaat aan bij uw makelaar’, adviseert Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, de federatie van Belgische verzekeringsmaatschappijen. ‘Ieder voertuig wordt verondersteld een geldige groene kaart aan boord te hebben’, voegt hij eraan toe

Opgelet: u moet steeds in staat zijn om de originele boorddocumenten (verzekeringsbewijs, inschrijvingsbewijs, schouwingbewijs) voor te leggen. Het volstaat niet om een kopie in uw wagen te leggen. De Algemene Directie Veiligheid en Preventie raadt echter wel aan een kopie van de documenten bij u thuis te bewaren. Dat maakt het makkelijker om een eventuele diefstal bij de politie aan te geven.

Als u de wagen verlaat, neem dan steeds uw boorddocumenten mee. U kunt daarvoor de handige boorddocumentenhouder gebruiken die de Algemene Directie Veiligheid en Preventie u gratis ter beschikking stelt. Bestellen kan via www.besafe.be. U kunt de documentenhouder ook op sommige politiekantoren verkrijgen.

Dieven gebruiken die documenten, vooral dan het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest, om een gestolen voertuig in het legale circuit van een ander land te brengen. Ze maken in feite een kloon. Als het witgewassen voertuig vervolgens als gestolen wordt opgegeven, kan de oorspronkelijke eigenaar van de gestolen documenten nog in de problemen komen. Zo kan zijn voertuig in beslag genomen worden tot hij bewijst dat hij er wel degelijk de eigenaar van is en dat hij het slachtoffer is geworden van een criminele techniek’, legt Dirk Valcke uit.

Wauthier Robyns wijst er ook op dat de verzekeraars geen tussenkomst verlenen voor diefstal van documenten uit een voertuig, omdat die documenten geen waarde hebben. Maar als de dief een ruit van uw auto stukslaat om die documenten te stelen, kunt u wel een schadevergoeding vragen aan uw verzekeraar. Tenminste als u gedekt bent tegen diefstal.

SIS-kaart en identiteitskaart

Bij verlies of diefstal van uw SIS-kaart, doet u gewoon aangifte bij uw ziekenfonds. U krijgt dan een nieuwe kaart. Het kan wel 1 tot 2 maanden duren voor die klaar is. Tijdens die periode krijgt u een attest van sociaal verzekerde.

Bent u uw identiteitskaart kwijt, bel dan onmiddellijk naar Doc Stop (+32.2.518.21.23). Doe ook aangifte van de diefstal bij het dichtstbijzijnde politiekantoor of op de dienst Bevolking van uw gemeente. U krijgt dan een ‘bewijs van aangifte van verlies of vernietiging’. Dat document is een tijdelijke vervanging van uw identiteitskaart.

Vanaf de aangifte van verlies of diefstal wordt de elektronische functie van uw identiteitskaart 7 dagen geblokkeerd. Na die termijn van 7 dagen wordt uw kaart geannuleerd en ongeldig gemaakt. Als u uw identiteitskaart eerder terugvindt, verwittig dan onmiddellijk uw gemeentebestuur. Zo vermijdt u te moeten betalen voor een nieuwe kaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud