Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat als uw reis door een lockdown in het water valt?

In Spanje, Portugal en Marokko gingen enkele regio's vorig weekend opnieuw in lockdown. Wat als u als reiziger met zo’n plotse lockdown geconfronteerd wordt?
©AFP

Een regio met zo'n 200.000 inwoners in het Spaanse Catalonië ging zaterdag op slot. Ook in de streek van de Portugese hoofdstad Lissabon en in Duitsland gingen regio’s opnieuw in lockdown. De kans dat deze zomer nog andere regio’s in Europa tijdelijk worden afgesloten door opflakkeringen van het coronavirus is reëel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers daarom aan om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen. ‘Iedereen weet nu wel dat er een coronacrisis is. Het komt erop aan voorbereid te zijn op een eventuele lockdown en in voldoende reisbijstand te voorzien’, zegt Arnaud Gaspart, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Iedereen weet nu wel dat er een coronacrisis is. Het komt erop aan voorbereid te zijn op een mogelijke lockdown en in voldoende reisbijstand te voorzien.
Arnaud Gaspart
Woordvoerder ministerie van Buitenlandse Zaken

Volgens Gaspart rekenen reizigers er best niet op dat de Belgische staat opnieuw repatriëringen zal organiseren. ‘In maart was iedereen verrast door het coronavirus en waren de maatregelen ongezien. België heeft toen vluchten ingelegd om gestrande reizigers in verre bestemmingen naar België terug te brengen. Maar vandaag is de situatie toch anders. Bovendien kan er vooralsnog alleen binnen Europa gereisd worden, wat een terugtocht toch iets makkelijker maakt.’

Reisbureaus

De reisbureaus geven alvast aan snel te zullen optreden als een bepaalde toeristische regio in lockdown zou gaan. ‘In dat geval zullen we uiteraard alle reizen naar die regio schrappen, en voor reizigers die daar aanwezig zijn, organiseren we zo snel mogelijk een terugvlucht. Tijdens de plotse lockdown in maart zijn we daar ook in geslaagd', zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium. Wie alleen een vliegtuigticket boekte, is afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij.

Rest dan nog de vraag wat reizigers moeten doen als ze uit een risicogebied terugkomen. Daarover beslisten de regeringen maandag dat Belgische toeristen die terugkeren uit corona-gebied in Europa, zich bij terugkeer zullen moeten laten testen en in quarantaine gaan. Om dat te kunnen doen, zal ook iedereen in ons land die in nauw contact is geweest met een besmet persoon, verplicht in quarantaine moeten.

Een werkgever kan een werknemer niet verplichten een coronatest te ondergaan.
Jean-Luc Vannieuwenhuyse
SD Worx

De werkgever kan de werknemer niet verplichten tot een test als die uit een risicogebied terugkomt. 'Zo'n verplichting zou in strijd zijn met het recht op privacy van de werknemer. Een test is alleen mogelijk als de werknemer toestemming geeft', zegt Jean-Luc Vannieuwenhuyse van SD Worx. 'De werkgever gaat best in dialoog met de werknemer. Hij is aansprakelijk voor de veiligheid van alle werknemers en heeft er dus belang bij risico's te vermijden. Hij kan de werknemer laten thuiswerken, of hij kan zelfs een aparte ruimte voor de werknemer reserveren', zegt Vannieuwenhuyse.

Vast

Wie ondanks alle inspanningen toch langer dan gepland op zijn bestemming vastzit en daardoor zijn werk niet kan hervatten, heeft verschillende mogelijkheden. Ofwel neemt u extra vakantiedagen op. Ofwel neemt u verlof om dwingende redenen, maar aan dat verlof is geen loon gekoppeld.

Een andere mogelijkheid is dat de werkgever u in een systeem van tijdelijke werkloosheid opneemt. 'Dat systeem is mogelijk zowel voor iemand die thuis in quarantaine moet zitten, als voor iemand die niet thuis geraakt door corona', zegt Vannieuwenhuyse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud