Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat bespaart een jongere op hotel bij mama?

Wie nog na zijn 24ste in het ouderlijke nest blijft wonen, kan veel geld uitsparen. Maar ook zij moeten knopen doorhakken als ze op eigen benen gaan staan.
Advertentie

(netto/belga) – Volgens een studie van Eurostat woonde ongeveer 14% van de Belgen tussen 25-34 jaar in 2008 nog altijd bij hun ouders. Het gaat vooral om mannen (18,8%, tegenover 9% bij de vrouwen). Op Europees niveau leeft één op de drie mannen en één op de vijf vrouwen in die leeftijdscategorie nog in het ouderlijke huis. Welke voordelen levert wonen in 'hotel Mama' op?

Ze hebben een dak boven hun hoofd, de was wordt gedaan, er wordt voor hen gekookt en bovendien genieten ze nog van gezelschap en van een relatieve veiligheid. Het is er vaak ook aangenamer wonen dan in een appartementje van 60 vierkante meter aan een drukke straat. Kortom, thuis blijven wonen biedt veel voordelen, zowel op financieel als op sociaal vlak.

Een nestklever bespaart…

Omdat nestklevers zelden huur, gas, elektriciteit, verzekeringen, etenswaren of abonnementen  betalen, kunnen ze gemakkelijk tot twee derde van hun loon besparen. Ook huishoudelijke karweitjes zoals poetsen, koken, wassen en strijken kosten hen meestal niets. Grotere aankopen als meubelen, salon, eetkamer, slaapkamer, grote huishoudtoestellen, ... staan ook niet meteen op hun boodschappenlijstje.

...circa € 1.000 per maand

  • voeding: 200 euro
  • verzekering: 15 euro
  • logement: 500 euro
  • water, gas, elektriciteit, verwarming: 100 euro
  • abonnement (tv, internet, telefoon): 50 euro
  • huishoudelijke taken (schoonmaak, was, strijk): 50 euro

Grotere aankopen als meubelen, een salon, eetkamer, slaapkamer, grote huishoudtoestellen, ... staan ook niet meteen op hun boodschappenlijstje.

…en kan zich verwennen

Door die besparingen kunnen nestklevers makkelijk op reis gaan naar paradijselijke oorden, in dure restaurants gaan eten, een mooie wagen kopen, 'high tech'-materiaal aanschaffen of een fitnessabonnement betalen...

Nestkleven komt vooral voor bij jongens, neemt toe in crisisperiodes of bij werkloosheid, maar is ook vaak het gevolg van langere studies of van minder stabiele liefdesrelaties. Op zijn eentje huren, lijkt inderdaad steeds moeilijker te worden. Maar wat kunt u doen als 'hotel Mama' niet langer een optie is?

Welke hulp krijgen nestverlaters?

Wie het ouderlijk nest verlaat, moet ook financieel zijn eigen boontjes doppen. Gelukkig bestaat er een waaier aan middelen die nestverlaters ondersteunen bij die nieuwe fase in hun leven. Hoe een wagen kopen? Hoe de verzekeringskosten beperkt houden? Hoe eigenaar worden van een huis? Netto zet u op weg. Het volstaat om hier te klikken.

Een eigen woning kopen is niet altijd opportuun. U moet de voor- en nadelen afwegen. Meestal beginnen nestverlaters met een huurappartement. Netto wijst u op de 7 fouten die u beter vermijdt als u gaat huren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud