Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat kan u legaal beluisteren of bekijken op het net?

Het aantal websites waar u muziek of films kan streamen of downloaden neemt zienderogen toe. Maar niet elke site neemt het even nauw met de (lokale) wetgeving. Hoe scheidt u het kaf van het koren?

(netto) – In Frankrijk is er een hevig debat aan de gang over illegaal downloaden. Wellicht heeft u al gehoord van de Hadopi-wet. Die wet bestraft het prirateren van beschermde werken door - na drie waarschuwingen - de internettoegang van een surfer af te sluiten.

Zo'n wet zou wellicht ook bij ons voor heel wat deining zorgen.Volgens lobbygroepen als Sabam, BSA (Business Software Alliance) en BAF (Belgian anti-piracy federation) zou zo'n 79 procent van de films en tv-programma's in het bezit van Belgische studenten illegaal gedownload zijn. Voor muziek plakt de sector er een percentage van 64 procent op, voor computerspelletjes 64 procent. Onafhanklijk onderzoek naar de percentages is er niet. Als die cijfers kloppen, zou een Belgische variant van de Hadopi-wet dus een grote impact hebben.

"Onbewust illegaal"

"Het probleem is dat jongeren er zich niet altijd van bewust zijn dat ze illegaal bezig zijn", legt Olivier Maeterlink, directeur van BSA, uit. En hij voegt daar nog aan toe: "Sommige websites laten enkel downloads tegen betaling toe, maar storten zelf geen auteursrechten door. Die zijn wat ons betreft dus even illegaal als gratis sites."

Wat muziekdownloads betreft, is dat volgens de sector het geval bij Gomusic en Mp3sparks. Deze twee Russische websites bieden meer dan 10.000.000 liedjes aan die tegen betaling kunnen gedownload worden. Vaak gaat het om nieuwe releases en albums die beschikbaar zijn nog voor ze uitgegeven werden. De sites ontkennen zelf dat er niet betaald wordt, al blijven de auteursrechten in Rusland zelf waar de prijzen veel lager liggen dan hier. Het is voorlopig onduidelijk of dit soort sites - die in eigen land volledig in orde lijken te zijn met de wetgeving - zomaar aan buitenlandse klanten mogen verkopen zonder ook bijvoorbeeld in België auteursrechten te betalen.

Volgens het Franse tijdschrijft Capital zouden de sites ook gevaarlijk zijn, omdat u met Mp3spartks het risico zou lopen dat uw bankgegevens worden misbruikt. Zo'n gevaar kunt u natuurlijk nooit uitsluiten bij aankopen op het net, al dient wel gezegd dat u zelfs op Russische sites altijd de bescherming van uw kredietkaartmaatschappij geniet.

Welke sites zijn legaal?

Omdat het niet eenvoudig is te weten op welke sites u legaal of illegaal kunt downloaden geven wij u hierna een overzicht door Capital.

Legaal muziek downloaden en streamen

Onduidelijke status

Legaal videos bekijken

Onduidelijke status

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud