Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat kost 4G?

Eindelijk heeft Belgacom in enkele grote steden mobiel breedbandinternet gelanceerd. Kunt u er al gebruik van maken? Wat kost het? En wat doet de concurrentie?
©Photo News

Gisteren heeft Belgacom de officiële aftrap gegeven voor zijn supersnel mobiel netwerk. Maar breedbandtechnologie is niet voor iedereen weggelegd. Wie er gebruik wil van maken, moet in de eerste plaats over toestellen beschikken die het Belgisch 4G-netwerk ondersteunen.

Bij de smartphones is dat bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S3 4G (in de loop van november beschikbaar bij Belgacom voor 699 euro met een cashback van 100 euro) of de iPhone 5 (699 tot 919 euro naargelang het model).

Wat de tablets betreft, moet u niet rekenen op de ‘nieuwe iPad’ of iPad van de 3e generatie (ook wel iPad3 genoemd). Hoewel Apple het toestel heeft aangeprezen als de eerste ‘4G-iPad’, maakt het model gebruik van de Noord-Amerikaanse 4G-frequenties, namelijk 700 en 1200 MHz. Terwijl het Europees netwerk gebruik maakt van 1800 MHz. Meer weten? Lees ons artikel: ‘4G-technologie is vooral een hype.

Hoewel de lancering ervan wat werd overschaduwd door de intrede van de iPad Mini, werd vorige week een iPad van de 4e generatie – compatibel met het Europees 4G-netwerk – op de markt gebracht. Maar de prijs daarvan schommelt wel tussen 499 en 699 euro. Wilt u 4G gebruiken, dan moet u dus minstens 499 euro neertellen. Tenzij u met een laptop verbinding maakt met behulp van een 4G-USB-modem.

4G-abonnementen

Residentiële klanten met een smartphone die 4G ondersteunt, hebben de keuze tussen 2 tarieven. Ofwel kiezen ze voor ‘Smart 75’. Dat is het Belgacom-abonnement waarmee ze onbeperkt kunnen bellen en sms’en en 5GB aan data kunnen verbruiken voor een maandelijkse prijs van 75 euro. Voor wie over een triple play pack beschikt, is dat 60 euro. Ofwel kiezen ze voor ‘Generation Connect ‘. Dat prepaid aanbod biedt bij elke herlaadbeurt van 20 euro, 2GB mobiel internet, 2.000 sms’jes en tot 80 belminuten. Hebt u al een van deze tariefplannen, dan hoeft u dus niets te doen en kunt u in 8 grote steden (zie hieronder) gebruikmaken van 4G.

Maar ook met een ander abonnement kunt u supersnel surfen met uw smartphone. U moet dan wel de optie Internet on GSM activeren. Die kost 19,99 euro voor een datavolume van 2 GB. Wilt u met uw pc toegang krijgen tot het 4G-netwerk, dan moet u de optie Mobile Internet van 1GB of meer activeren (4,99 tot 34,99 euro).

Voor professionele klanten is de toegang tot 4G inbegrepen in het tariefplan Bizz Mobile All In (onbeperkt bellen en sms’en en 5GB data voor 70 euro, exclusief btw). Houd er wel rekening mee dat dit aanbod, evenals Smart 75, nog slechts geldt tot 31 januari 2013.

Concurrentie?

Belgacom voorziet momenteel 4G-dekking in Luik, Namen, Bergen, Waver, Antwerpen, Gent, Leuven en Hasselt. En ook in het industriepark van Haasrode. Maar wat doet de concurrentie? ‘Mobistar is in juli gestart met een 4G-proefproject in Antwerpen. ‘Maar de ontwikkeling van 4G in de andere delen van het land en de commercialisering van het 4G-aanbod zal pas voor 2013 zijn’, zegt woordvoerder Mathieu Van Overstraeten.

En ook BASE laat voorlopig niets los over de officiële lanceringsdatum van zijn 4G-netwerk en tarieven. ‘Wij zitten momenteel in de testfase en bereiden het netwerk voor op LTE (andere benaming voor 4G, nvdr)’, zegt Florence Muls, woordvoerster van de mobiele operator.

De uitrol van 4G op grote schaal is dus nog niet voor morgen. Belgacom verwacht dat de nationale dekking pas binnen twee of drie jaar een feit zal zijn. ‘Het gaat momenteel vooral om marketing. Het komt erop aan de tendens te volgen’, merkt Test-Aankoop op. ‘Er zijn nog niet veel smartphones op de markt die 4G ondersteunen. En ze zijn allemaal erg duur. Deze nieuwe technologie is de eerste tijd vooral weggelegd voor techneuten of voor mensen die bereid zijn daarvoor fors te betalen. De eerste jaren hebben de operatoren er dan ook alle baat bij...

Toekomstig Mobistar-aanbod

Vorige week heeft Orange Luxemburg, het filiaal van Mobistar in het Groothertogdom Luxemburg, zijn commercieel 4G-aanbod gelanceerd. ‘Mobistar profiteert uiteraard van die ervaring’, zegt Mathieu Van Overstraeten. Net als bij Belgacom, kost de 4G-USB-modem 149 euro. De persoonlijke 4G-hotspot die met verschillende wifi-toestellen kan verbonden worden, kost 189 euro (tegenover 199 euro bij Belgacom). Maar BASE-klanten die gebruik willen maken van 4G, moeten de eerste 6 maanden 29 euro per maand betalen, en nadien 39 euro per maand. Zal Mobistar dat tariefbeleid volgen? Of zal de provider de prijzen van Belgacom overnemen? Antwoord binnen enkele maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud