Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat kost een vliegtuigticket van 9 euro echt?

Terwijl Test-Aankoop van plan is klacht in te dienen tegen luchtvaartmaatschappijen die supplementaire kosten aanrekenen, stelt Ryanair een nieuwe aantrekkelijke promotiecampagne voor. Hoe moet het verder?

(netto/belga) - Sommige luchtvaartmaatschappijen rekenen bij onlineboekingen een toeslag aan, zodat er van het aantrekkelijke tarief uit de reclame nog maar weinig overblijft. Daarom overweegt consumentenorganisatie Test-Aankoop nu een collectieve klacht tegen die maatschappijen.

De aanklacht is gericht tegen het zogenoemde 'unbundling', waarbij alle kosten opgesplitst worden. "Alles wat verplicht is, zou in de basisprijs moeten zitten", ijvert Hans De Coninck, expert toerisme van Test-Aankoop. "Denk maar aan incheckkosten, reserveringskosten, toilettoeslagen en VISA-kosten."

Voor u getest!

Hoe werkt het in de praktijk? Wij maakten een reservatie van een ticket van 6 euro naar aanleiding van een promotiecampagne van Ryanair. We reserveren een reis van Brussel-Bologna van 13 tot 19 juni. Omdat die data alleen dienen om toegang tot het systeem te krijgen, zeggen we erbij dat de data flexibel zijn. Eén volwassene, geen kinderen. We klikken op OK.

In het scherm met de vertrekdata kiezen we een enkel ticket voor 6 euro. Daar komt meteen al
6 euro bij voor het online inchecken. De totale kosten zijn dan 12 euro. Het vertrek van de vlucht is om 22u15. We kunnen kiezen voor een vertrek om 10u20 voor een bijkomende kostprijs van 29,99 euro. We houden ook rekening met 6 euro onlineregistratiekosten en 2 euro 'Delay/Cancel Levy'.

We geven dan maar de voorkeur aan het promotieticket voor 12 euro. Er wordt geen toeslag voor het 'Delay/Cancel Levy' aangerekend. We kiezen een terugvlucht op zaterdag 19 oktober voor 12,99 euro. De totale prijs komt dan op 20,99 euro (+6 euro onlineregistratiekosten en 2 euro 'Delay/Cancel Levy'). Alles samen kunnen we dan voor 41,98 euro heen en terug naar Bologna. In het rood staat vermeld: ‘exclusief verwerkingskosten (indien van toepassing)’. Maar naar het bedrag van die kosten hebben we het raden. We aanvaarden alle voorwaarden en bevestigen.

En dan moeten de gegevens van de passagier vermeld worden... Daar worden ons tal van bijkomende diensten aangeboden: bagage (+30 euro voor 15 kg of +50 euro voor 20 kg), als een van de eersten aan boord van het vliegtuig gaan (+8 euro) en een reisverzekering vanuit België (+15,50 euro). Omdat al die verschillende posten optioneel zijn, selecteren we niets! We kiezen ook niet voor de optie sportartikelen of muziekinstrumenten...

Een tabel met alle supplementaire kosten vindt u hier.

Noodzakelijke supplementen

Als we diezelfde reis boeken voor 2 volwassenen en 2 kinderen van minder dan 16 jaar komen we uit op een prijs van 41,98 euro per persoon (dus 167,92 euro in totaal), maar dan wel zonder bagage. Dat is uiteraard niet echt realistisch... In dat geval wordt de bagagetoeslag een must. Maar het is dan wel beter de spullen van de kinderen mee in uw koffer te steken en u te beperken tot een koffer van maximaal 15 kg per volwassene. Voor een lang weekend betaalt u daarvoor 60 euro extra. Als u voor iedere persoon een koffer incheckt, kost u dat 120 euro...

Op het moment dat we het nummer van onze Visa-kaart moesten invullen, hebben we de boeking afgebroken. We zullen dus nooit weten hoeveel de ‘verwerkingskosten’ bedragen. Naast het te betalen bedrag wordt immers gewoon in het rood vermeld dat het bedrag nog exclusief die kosten is...

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud