Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat kosten energievreters?

Belgische gezinnen kopen steeds meer elektrische toestellen en verbuiken dus ook meer elektriciteit. Maar wat zijn de grootste energievreters en wat kosten ze?
Advertentie

(netto) – Het gamma elektrische apparaten dat mensen in huis halen wordt steeds uitgebreider. Dat is niet zo verwonderlijk: huishoudtoestellen worden steeds goedkoper en ze worden veel sneller voorzien van nieuwe functies. Daardoor kopen we niet alleen meer toestellen, we zijn ook geneigd een oud toestel sneller te vervangen. Maar hoe meer elektrische toestellen we in huis halen, hoe sneller onze elektriciteitsfactuur de hoogte inschiet. Net daarom probeerde consumentenorganisatie OIVO de kostprijs van de belangrijkste huishoudtoestellen in kaart te brengen. De conclusie: "Die elektrische toestellen verbruiken jaarlijks 2.280 kWh - verbruik in stand-by inbegrepen - en het gebruik kost ongeveer 390 euro."

De grootste toestellen zijn ook meteen de belangrijkste energievreters:

  • een elektrisch fornuis is goed voor een gemiddeld jaarverbruik van 615 kwh of 88 euro.
  • Voor een wasmachine, diepvriezer of vaatwasmachine komt het gemiddeld jaarverbruik telkens uit op 310 kwh of 53 euro
  • de droogmachine (49 euro)
  • de koelkast (41 euro)
  • televisie (17 euro)
  • computer (14 euro)
  • de microgolfoven (10 euro)
Let op, 'stand-by'-functie
bedriegt u
Lees meer

Tot 25 procent minder verbruiken

Omdat de elektriciteitsfactuur op die manier vlug oploopt, kan het nooit kwaad om uw verbruik zelf terug te dringen. De belangrijkste besparing kan u realiseren door elektrische toestellen ouder dan tien jaar te vervangen door energievriendelijke toestellen met een 'A+'-label. Het loont ook om de lampen die u het vaakst gebruikt, te vervangen door energiezuinige exemplaren, zoals led's. Daarnaast vermijdt u best het sluimerverbruik door dvd-spelers, computers, televisies,… niet in 'stand by' te laten staan, maar door ze helemaal uit te schakelen. "Door die drie veranderingen door te voeren, kan u al tot 25 procent besparen op uw elektriciteitsfactuur", vertelt Catherine Rousseau van OIVO.

Hoe energie besparen...
in de keuken?
Lees meer

Veranderen van leverancier

Naast zelf besparen op uw elektriciteitsverbruik, loont het ook om de tarieven van verschillende leveranciers grondig te vergelijken. Dat is niet altijd even eenvoudig. Wat u jaarlijks betaalt, is immers afhankelijk van uw jaarlijks gebruik, uw woonplaats of het belang dat u hecht aan groene stroom. Om die vergelijking op een overzichtelijke manier te maken, kan u terecht op onze rekenmodule waar u op basis van uw jaarlijks verbruik een uitgebreide vergelijking kan maken tussen de verschillende leveranciers en hun formules.

Een grondige vergelijking leert al gauw dat het verschil fors kan oplopen. We maakten zelf de berekening voor een doorsneegezin in Gent dat jaarlijks 3.500 kwh verbruikt (aan enkelvoudig tarief). Voor de goedkoopste formule betaalt dat gezin 527,77 euro op jaarbasis, de duurste formule komt uit op 723,29 euro.

Waarop letten als u verandert?

Van energieleverancier wisselen, is niet moeilijk. Het volstaat om contact op te nemen met de nieuwe leverancier van uw keuze en hij zal alles regelen. Met een eindafrekening van uw huidige leverancier ben je er van af. Maar hoe beperkt u die eindafrekening?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud