Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat kunt u doen met uw kleine eurocentjes?

De muntjes van 1 en 2 eurocent gaan wellicht een pak minder circuleren nu handelaars sinds 1 oktober het totaalbedrag op het kasticket mogen afronden. Wie thuis nog een verzameling van die muntjes heeft liggen, heeft diverse mogelijkheden om ze te verzilveren.
©Bloomberg

Sinds 1 oktober mogen handelaars kiezen of ze een kasticket afronden naar de dichtsbije 0 of 5 cent. Wie dat doet, moet het wel consequent toepassen voor alle contante betalingen. Er komt ook een pictogram waarmee winkeliers zullen aanduiden of ze de afronding toepassen. Bij elektronisch betalen geldt de mogelijkheid tot afronding vooralsnog niet. In het federale regeerakkoord staat dat de regels tot afronding zullen geëvalueerd worden, 'met het oog op de eventuele uitbreiding van de afronding naar alle betalingen in de kleinhandel en bij vrije beroepen, waar betalingen in cash mogelijk zijn.'

Met de afronding wil de overheid de productiekosten van de kleine centjes drukken.

Volgens de zelfstandigenorganisatie Unizo past ruim een derde van de door haar ondervraagde winkeliers de huidige afrondingsregels al toe. Een kwart rondt nog niet af, maar wil het in de nabije toekomst wel doen. De supermarktketens lieten via de sectorfederatie Comeos weten dat ze nog niet afronden zolang dezelfde afronding niet toegepast wordt voor elektronisch betalen.

Met de afronding wil de overheid de productiekosten van de kleine centjes drukken. Die kosten, die bestaan uit de grondstoffenprijzen, het slaan en verdelen van de munten, komt voor 1.000 stukken van 1 eurocent uit op 10 euro. De productiekosten van 1.000 stukken van 2 eurocent bdragen volgens de federale overheidsdienst Economie 14 euro. Ondanks de lange levensduur van de munten moet de Koninklijke Munt systematisch nieuwe eurocenten slaan omdat mensen ze oppotten. Volgens de FOD Economie zijn er in België ongeveer 680 miljoen muntstukken van 1 en 2 eurocent in omloop. In 2014 zouden 40 miljoen extra stukken aangemaakt worden.

Wie de voorbije jaren een berg van die muntjes heeft opgepot, kan er nog steeds op een gemakkelijke manier vanaf.

Bij de handelaar

De mogelijkheid tot afronding betekent niet dat u de munten van 1 en 2 eurocent niet meer kunt gebruiken. Ook bij handelaars die afronden, zult u nog kunnen betalen met de kleine muntjes. Een algemene afschaffing van de kleine eurocenten kan alleen op Europees niveau. Het behoort ook tot een van de scenario’s die de Europese Commissie heeft uitgewerkt voor de muntjes, maar het is nog afwachten of het effectief zover zal komen.

Bij de banken

In elk bankkantoor kunt u langsgaan om kleine euromuntjes in te wisselen. Bij BNP Paribas Fortis worden transparante plastic kokers gebruikt waarin de particulier de munten moet stoppen om ze in te wisselen. Bij KBC  wordt gewerkt met een pasmuntenenveloppe, bij ING met een zak (vrac). Het bedrag aan munten dat u inlevert kan op uw rekening gestort worden.

4 euro
Als de muntes in kokers worden binnengebracht is de inwisseling gratis, maar wie losse munten binnenbrengt, betaalt 4 euro

Aan de inwisseling kunnen wel kosten hangen. ‘Als ze in kokers worden binnengebracht is de inwisseling gratis, maar wie losse munten binnenbrengt, betaalt 4 euro’, luidt het bij BNP Paribas Fortis. Volgens het tarievenoverzicht van KBC wordt 4,20 euro per 1.000 stuks aangerekend indien de titularis van de begunstigde rekening 25 jaar is of ouder. ‘Het kantoor kan wel beslissen in functie van de klantenrelatie of er al dan niet een kostprijs voor die verrichting wordt aangerekend’, verduidelijkt KBC-woordvoerster Ilse De Muyer. Bij ING zijn er geen kosten voor particulieren. ‘Per ingeleverde zak betaalt men 4 euro, maar de operatie is gratis voor particulieren en liefdadigheidsinstellingen’, luidt het. Bij Belfius kan een klant tot 50 muntstukken vrij en kosteloos inwisselen in de kantoren. ‘Om lange wachttijden voor de overige klanten te vermijden, wordt gevraagd om in geval van meer dan 50 muntstukken deze te verzamelen in een muntzak die – ongeacht de inhoud – aan 3,75 euro per zak getarifeerd wordt’, luidt het bij Belfius.

Bij de Nationale Bank

Ook in de filialen van de Nationale Bank kunt u terecht. Munten in losse toestand kunnen, tot maximaal 5 kilogram per meerderjarige, één keer per maand gratis ingewisseld worden. Het nazicht van de munten, die niet gesorteerd hoeven te zijn, gebeurt onmiddellijk. U wordt betaald in biljetten of in munten. Een storting op uw rekening is niet mogelijk.

Als het gewicht hoger is dan 5 kilogram wordt de omwisseling uitgevoerd in uitgesteld nazicht. Er gelden dan kosten die op 2 procent van de waarde van de transactie uitkomen. De tegenwaarde wordt verplicht gestort op uw rekening. Een uitbetaling in biljetten of munten is dan niet mogelijk. Voor liefdadigheidsinstellingen kan de tarifering worden opgeschort, indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Aan liefdadigheid

Wie zijn centen liever aan een goed doel schenkt, kan dat ook via een initiatief dat door BNP Paribas Fortis en Fintro jaarlijks wordt genomen. Sinds 2011 lanceren de banken tijdens de eindejaarsperiode een actie waarin burgers hun kleine centjes kunnen inleveren in de kantoren. De opbrengst van de inzameling wordt doorgestort aan de Voedselbanken, die de opbrengst gebruiken om tijdens de koude wintermaanden warme maaltijden aan te bieden. Vorig jaar werden bijna 5 miljoen muntstukken geschonken, goed voor 116.283 euro. De drie edities samen leverden al zo’n 84.000 warme maaltijden op. De nieuwe eindejaarsactie loopt van 19 december 2014 tot 16 januari 2015. Maar vanaf 1 december zullen de collecteboxen al in de kantoren klaar staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud