Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert er op 1 juli?

Van gratis tandartsbezoeken tot hogere pensioenuitkeringen. Een overzicht van wat vanaf morgen verandert.
Advertentie
Kinderten tot 15 kunnen voortaan gratis op consultatie bij tandarts

(netto/l'écho) - Net als 1 januari, is 1 juli een belangrijke datum in het politieke werkjaar: nogal wat maatregelen worden van kracht, een overzicht.

Verhoging van pensioenen

Zowel de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) als het minimumpensioen gaan met 2% omhoog. Het minimumpensioen van een werknemer stijgt tot 956 euro voor een alleenstaande en tot 1.195 euro voor een gezin. Zelfstandigen krijgen voortaan een pensioen tot 846 euro (voor een alleenstaande) en tot 1.125 euro voor een gezin.

De inkomensgarantie voor ouderen (IGO) stijgt voortaan tot 574 euro voor het basisbedrag en tot 861 euro voor het verhoogd basisbedrag. In totaal gaat het om zo'n 79.000 personen die van deze maatregel kunnen genieten.

Daarbij komt nog dat de solidariteitsbijdrage voor de laagste pensioenen wordt afgeschaft (voor alleenstaanden met minder dan 2.012 euro par maand of 2.327 euro per maand voor gezinnen).

Laatste nieuwigheid voor gepensioneerden is dat het plafond van toegelaten zelfstandige activiteiten met 25% is opgetrokken tot 17.149 euro (indien niemand ten laste) en tot 20.859 euro (met personen ten laste).

Verhoging van de belastingvrije som

De hoogte van de belastingvrije som stijgt van 6.150 naar 6.400 euro. In totaal zal dat iedere belastingsplichtige zo'n 5 euro per maand opleveren.

Sociale tarieven voor gas en elektriciteit

Salarisstop in bouwsector

De bouwsector werkt met all-in-akkoorden. Volgens het laatste sociaal akkoord stijgen de lonen met 5% tussen 1 januari 2007 en 31 december 2008, ongeacht de indexprijzen. De huidige inflatie ligt al ruim boven de 5%, waardoor de maximale prijsstijging al verrekend zit in de prijzen. Prijsstijgingen van de komende maanden zullen dus de komende maanden niet verrekend worden.

Wachtdienst van artsen

De wachtdienst van huisartsen gaat voortaan in op 19u in plaats van 20u. Huisartsen van wacht, die tussen 19u en 21u consultaties afhandelen, mogen 2 euro extra rekenen. Voor de patiënt verandert er weinig, hij is terugbetaald via verzekeringssysteem.

Nog meer "gratis" bij de tandarts

Een bezoekje bij de tandarts wordt voortaan gratis voor alle leeftijden tot 15 jaar, vroeger was dat tot 12 jaar. Dat geldt enkel voor basisbehandelingen, zo'n 380.000 mensen komen in aanmerking door deze maatregel.

Intrekking van kindergeld van zelfstandigen

Voortaan mag de uitkering van het kindergeld van zelfstandigen niet langer ingehouden worden als een zelfstandige zijn sociale bijdragen niet nauwkeurig betaalt. Bovendien zullen zelfstandige vrouwen die bevallen 105 dienstencheques krijgen om zich te laten bijstaan voor huishoudelijke taken.

MIVB trekt prijzen op

De prijzen voor biljetten van één, vijf en tien ritten stijgen respectievelijk van 1,5 naar 1,7 euro, van 6,7 naar 7 euro en van 11 naar 11,5 euro. Een dagticket kost voortaan 4,5 euro in plaats van 4 euro.

Roerende voorheffing gaat van 15% naar 20% voor buitenlandse inwoners

Als gevolg van de Europese spaarrichtlijn wordt de roerende voorheffing verhoogd naar 20% voor buitenlanders. De voorheffing voor Belgen met binnenlandse inkomsten blijft op 15%. Die voorheffing stijgt echter naar 20% voor inkomsten van rekeningen in Luxemburg, Oostenrijk of andere landen (Zwitserland, Liechtenstein, Monaco, Andorra, overzeese gebieden van Europese lidstaten).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud