Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat verandert er voor uw portemonnee na de verkiezingen?

Elke partij heeft wel één speerpunt waarmee ze naar de verkiezingen trekt, een partijpunt dat ze absoluuut wil binnenhalen als ze voor regeringsdeelname wordt gevraagd. We geven de absolute prioriteiten van de partijen (binnen de Vlaamse bevoegdheden) als het op uw geld aankomt. Wat verandert er voor uw portemonnee na de verkiezingen?
Advertentie

(netto) - De verkiezingen draaien rond ‘kinderen’. Maar liefst 5 van de 8 Vlaamse partijen zien in het thema 'gezin & kinderen' een prioriteit. N-VA en CD&V in de vorm van Vlaamse kinderbijslag, Vlaams Belang heeft het over een babybonus en sp.a en SLP trekken de kaart van betaalbare kinderopvang. Spelen ze in op een emotioneel gevoelig thema nu de economie in het slop zit? We zetten alvast de prioriteiten op een rijtje die de partijen zelf naar voren schoven als het op uw portemonnee aankomt.

CD&V: Aanvullende Vlaamse kinderbijslag

"CD&V pleit voor een aanvullende Vlaamse kinderbijslag. We denken aan een systeem waarbij elk kind jaarlijks 300 euro krijgt tijdens de eerste vijf levensjaren."

Groen!: Ecologische innovatie aanmoedigen

"Groen! wil ecologische innovatie stimuleren. Dat willen we doen door de bedrijven te belonen, die de meest milieuvriendelijke of energiezuinige producten op de markt brengen. Op die manier winnen mensen twee keer: ze kopen een milieuvriendelijk product en ze doen dat tegen een voordelige prijs."

Lijst Dedecker: Onroerende voorheffing op de eerste woning afschaffen

"Door de Vlaamse basisbelasting van 2,5 procent op het geïndexeerde kadastraal inkomen jaarlijks met 0,5 procent te verlagen is de afschaffing van de onroerende voorheffing haalbaar in één legislatuur. Voor de huiseigenaars - ongeveer 75 procent van de Vlamingen - betekent de afschaffing van de onroerende voorheffing gemiddeld een half maandinkomen per jaar extra."

N-VA: Aanvullende Vlaamse kinderbijslag

"De N-VA wil een aanvullende Vlaamse kinderbijslag invoeren van 500 euro per jaar voor alle kinderen tot en met drie jaar. Gezinnen moeten sterker worden gemaakt op financieel gebied om keuzes te kunnen maken in functie van arbeid en gezin."

Open Vld: Hogere jobkorting en lagere successierechten

"Open Vld wil de jaarlijkse jobkorting versterken. We streven naar een verdubbeling tegen 2014. Daarnaast willen we ook de successierechten gevoelig vereenvoudigen en verlagen."

SLP: Kinderopvang moet gratis

"Kinderopvang tijdens de werkuren moet een gratis basisvoorziening zijn. Daarnaast streven we naar een kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang."

sp.a: Kinderopvang is een recht

"Kinderopvang is een afdwingbaar recht voor alle ouders. Het kan niet dat ouders geen opvang vinden voor hun kinderen, of die opvang niet kunnen betalen. We verbinden de tarieven voor kinderopvang dan ook aan het inkomen."

Vlaams Belang: Babybonus

"Wij pleiten voor een Vlaamse babybonus van 2.000 euro per geboorte zonder onderscheid van gezinsinkomen. Die zou in de plaats komen van de huidige geboortepremie van 1.130 euro voor het eerste kind en 850 euro voor de volgende."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud